Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 4, 2016

Bostadsbristen har blivit en bostadskris under det gångna året

År 2015 är över och jag gör här en återblick och summerar det gångna året. 2015 har varit ett turbulent och händelserikt år både i svensk politik och i vår omvärld. Kris är nog ett av de ord som får känneteckna detta år och vi har under året bevittnat ett antal kriser både här hemma och i vår absoluta närhet. Allra tydligast är naturligtvis den migrations- och flyktingkris med miljontals människor som just nu befinner sig på flykt undan krig och förtryck. Krisen blev särskilt tydlig för oss nu under hösten och nu gäller det att vi hittar gemensamma europeiska lösningar för att lösa utmaningarna på bästa sätt framöver och för att få alla EU-länder att hjälpas åt att ta ansvar för situationen. Till detta har ju året kännetecknats av terrordåd i Paris och Köpenhamn. För att inte tala om alla terrordåd i mellersta östern. Den ekonomiska krisen har naturligtvis också fortsatt varit på tapeten och då inte minst med fortsatt olika räddningspaket och nödlån till framförallt Grekland. Så även om ekonomin börjar gå åt rätt håll och att tillväxten i Sverige blev bättre än väntat står vi inför stora utmaningar, fler måste få ett jobb att gå till.

På hemmaplan kan vi konstatera att vi har en regering som fortfarande har svårt att ta initiativ i viktiga framtidsfrågor och som saknar styrfart. Att den nuvarande rödgröna regeringen är ovanligt svag och saknar majoritet för många av sina förslag är uppenbart och ofta verkar man även ha svårt att komma överens internt. Sverige förtjänar så mycket bättre än så här. Vi moderater utgör därför en fortsatt stark opposition och det blir alltmer uppenbart att vi driver regeringen framför oss i flera viktiga frågor. Tillsammans med våra vänner i Alliansen utvecklar vi oss nu både var för sig och tillsammans för att senast 2018 möta väljarna och kunna återta regeringsmakten.

Ett av de områden där det har varit extra tydligt att regeringen nu har tappat greppet över utvecklingen och står svarslös är bostadsbristen. Under 2015 har vi bevittnat hur bostadsbristen i vårt land bara blir värre och värre för var dag som går och nu utvecklat sig till en riktig bostadskris. Regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) duckar och verkar ha svårt att inse allvaret i situationen och signalerar en återkommande motvilja mot genomgripande och nödvändiga regelförenklingar samt levererar få och urvattnade förslag. Det här duger naturligtvis inte.

För att lyckas bygga bort bostadsbristen måste vi ha en regering och en bostadsminister som prioriterar bostadsbyggandet och som också visar ledarskap. Under året har jag i egenskap av bostadspolitisk talesperson för moderaterna drivit på och pressat bostadsministern vid otaliga tillfällen. Men det spelar ingen roll om det har varit debatter i riksdagen, debatter i media, motioner, skriftliga frågor eller tillkännagivanden så möts jag av en bostadsminister och en regering som verkar sakna politisk vilja för att vända utvecklingen. Inga nya förslag eller reformer verkar heller finnas i sikte utan regeringen signalerar istället en vänta och se mentalitet som är djupt oroande. Det krävs åtgärder här och nu om vi inte under överskådlig tid ska brottas med ständig bostadsbrist.

Vi moderater har därför föreslagit ett krispaket för att snabbt få fram fler bostäder och flera reformer för att möta det långsiktiga bostadsbehovet. Det handlar bland annat om ytterligare regelförenklingar, mer byggklar mark, effektivare och snabbare handläggning samt ytterligare flexiblare bullerregler och att se över överklagandeprocesserna än mer. Vi behöver även göra bostadsbyggande till ett riksintresse – likställt med övriga riksintressen. Att regeringen istället enbart hänvisar till och väljer att satsa på dyra och ineffektiva subventioner som ingen efterfrågar duger inte. Om bl.a. detta skrev jag nyligen på DN-debatt i en artikel som går att läsa här:

”>http://www.dn.se/debatt/repliker/det-ar-regeringen-som-ar-passiv/

På samma tema skrev jag för några veckor sedan med mina Allianskollegor i Civilutskottet på Aftonbladets debattsida. I debattartikeln ger vi en rad förslag till hur vi kan få fart på bostadsbyggandet, hur tiden från idé till byggstart kan kortas betydligt och hur vi kan få fler bostäder utan subventioner. Det är nu hög tid att regeringen och bostadsministern lyssnar och tar till sig av våra förslag. Hela artikeln i Aftonbladet och alla våra förslag på lösningar finns att läsa här:

”>http://www.aftonbladet.se/debatt/article21911571.ab

Min förhoppning är att bostadsministern vaknar och inser att Sverige nu befinner sig i en allvarlig bostadskris och att det nu är hög tid att regeringen agerar och tar situationen på allvar.

God fortsättning på det nya året!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: