Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 18, 2015

Seminarium om sociala utmaningar på bostadsmarknaden

Ewa anförande

Igår deltog jag på ett seminarium på temat ”Sociala utmaningar när Sveriges bostadsbestånd behöver växa” på Waterfront kongresscenter i Stockholm. Seminariet var en programpunkt på det årliga eventet Business Arena Stockholm som arrangeras av Fastighetsnytt. Business Arena är idag Nordens ledande mötesplats för befattningshavare och beslutsfattare i fastighetsbranschen och samhällsbyggnadssektorn och lockar tusentals deltagare.

Under en av programpunkterna var jag inbjuden och deltog i egenskap av bostadspolitisk talesperson för moderaterna där den viktiga frågan om hur vi ska hantera de sociala utmaningarna på bostadsmarknaden, både idag och imorgon. Under en dryg halvtimme diskuterade jag tillsammans med socialdemokraternas och folkpartiets bostadspolitiska talespersoner samt bostadsminister Mehmets Kaplans statssekreterare om hur vi kan skapa en bostadsmarknad som är inkluderande och där alla kan få plats.

Frågeställningarna är viktiga inte minst med tanke på hur den nu rådande bostadssituationen i vårt land ser ut. För trots att bostadsbyggandet har ökat betydligt de senaste åren och nu ligger på rekordnivåer så måste byggandet öka ytterligare för att vi ska lyckas bygga bort bostadsbristen. Inte minst är läget problematiskt för många unga, studenter, nyanlända och familjer med svagare ekonomi som ännu inte har lyckats etablera sig på bostadsmarknaden. Extra problematiskt är det att den nuvarande regeringen är så passiv och handlingsförlamad inför situationen. För trots att det nu har gått nästan exakt ett år sedan regeringsskiftet så är det förvånande att regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan har kommit med så få konkreta förslag för att vända utvecklingen.

För oss moderater är det viktigt att lägga i ytterligare en växel och fortsätta att driva ett bostadspolitiskt reformarbete för mer byggande och en bättre fungerande bostadsmarknad. De viktigaste utmaningarna som jag lyfte fram i gårdagens samtal handlar om att mer mark måste bli möjlig att bygga på och att det ska gå snabbare att gå från idé till färdigt hus. Lika viktigt är det att vi behöver bli bättre på att bygga mindre och billiga lägenheter, framförallt hyreslägenheter, som motsvarar efterfrågan hos många kapitalsvaga grupper. Vi behöver även titta på rörligheten på bostadsmarknaden för att komma till rätta med långa bostadsköer och tröga flyttkedjor. Jag lyfte även fram vikten av bostadsbidraget och att det behöver stärkas.

Passivitet och gamla lösningar som subventioner kommer inte att lösa bostadskrisen. Därför är det alarmerande att den nuvarande regeringen har bromsat ned reformtakten i regelförenklingsarbetet, inte tar krafttag mot de omfattande markrestriktionerna och lägger all kraft på ineffektiva och brett kritiserade subventioner. Vi måste istället hjälpas åt att riva hindren för byggande. Mot passivitet och subventioner ställer vi moderater ett kraftfullt reformarbete med en hållbar och byggvänlig bostadspolitik. Det handlar exempelvis om regler kring strandskydd, buller, riksintressen och planprocessen. Vi har lyssnat in rekommendationerna från byggindustrin, Långtidsutredningen, ledande forskare och OECD. Vår bild är tydlig – det är reformer som behövs, inte subventioner.

Slutligen vill jag lyfta fram att även kommunpolitikerna runt om i landet har ett stort ansvar för dagens situation och därför krävs det dialog och gemensamma lösningar från alla goda krafter för att vi ska lyckas. Det finns många goda exempel runt om i landet på att det både går att bygga snabbt och billigt, så låt oss därför anamma och sprida dessa goda exempel. Lyckas alla ta sin del av ansvaret är jag övertygad om att det går att bygga bort bostadsbristen och skapa en bostadsmarknad där alla är inkluderade.

Ewa seminarium


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: