Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 11, 2009

Socialdemokratisk skoldebatt

Socialdemokraterna har en något ambivalent inställning till hur välfärden ska finansieras. Just nu pågår en intensiv debatt i deras parti om huruvida friskolor ska få gå med vinst. Vissa debattörer, exempelvis Carin Jämtin, anser att vinsten utarmar skolan utan att kunna presentera några bevis som styrker den hållningen.

Snarare handlar det om ett ideologiskt antagande baserat på en generell syn på ekonomin. Desto längre vänster sympatierna hamnar desto mer skeptisk till vinst brukar ju vara en bra grundtes, oavsett vilken bransh.

Nu handlar det om skolan och då tycker vissa att det är extra fult att tjäna pengar på elever, men talande är att skeptikerna i grund och botten inte har något mer att komma med utöver denna allmänna känsla. Att det är fult.

Att det däremot skulle medföra en bättre skola för såväl elever i friskolor som för elever i kommunala skolor bortser man helt ifrån. Vinst i skolan förblindar socialdemokraternas sakdebatt om vad som är bra för eleverna. Som om att ett vinstuttag i en friskola på något sätt skulle skilja sig från en kommuns årliga effektiviseringsmål eller i vissa fall nyckfulla ledning.

Min uppfattning är att välfärd mycket väl kan drivas med vinstintresse, vara solidariskt finansierad och tillgänglig för alla medborgare.

Annonser

Responses

 1. Vi behöver en skoldebatt där fakta accepteras i stället för att sopas under mattan. DIVERGENSPRINCIPEN och dess konsekvenser bör stå i centrum likaväl som den svåra frågan om hur undervisningen skall INDIVIDUALISERAS.

  • Hej Sture!

   Ja, så är det. Från alla läger inom politiken målar vi kanske alltied en enkel bild, just för att det är lättast.
   Jag kan konstatera att vi i framtiden ska konkurrera med barn från Kina, Indien, Sydkorea m.fl. länder där man satsar stenhårt på skolan, betyg och resultat – det manar till eftertanke i Sverige, men även i övriga Europa. Just för att vi fortsätter att framhäva att vi ska vara på den övre halvan av utvecklingen och industrin. Vill vi detta krävs en stor satsning på utbildning, kunskap och resultat, tror jag.

   • Ewa, jag instämmer i dina synpunkter på friskola kontra kommunal skola. Det bekymmersamma är de fall, förhoppningsvis få, där girigheten gapar. Hur skall vi minimera detta så att eleverna får en maximal vinst av varje skolform?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: