Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 16, 2015

Dags för regeringen och statsråden att agera!

I helgen skrev jag en debattartikel i Trelleborgs Allehanda tillsammans med min riksdags- och gruppledarkollega Jessica Polfjärd (M) där vi uppmanar regeringen och ansvariga statsråd att nu agera. Bakgrunden till vår debattartikel är alla de tillkännagivanden till regeringen som riksdagen har fattat beslut om. Förra året fattade nämligen riksdagen beslut om hela 125 tillkännagivanden och för några veckor sedan fattade vi beslut om ytterligare tillkännagivanden.

Man kan säga att tillkännagivanden är en slags beställningar till regeringen på lagstiftning, utredningar eller andra åtgärder som en majoritet av oss riksdagsledamöter har gett uttryck för. Regeringen bör alltså följa den konstitutionella praxis och de regelverk som finns och därför tillgodose de tillkännagivanden som vi i riksdagen har fattat beslut om. Allt annat är oacceptabelt och vi kan naturligtvis inte tillåta att regeringen kör över riksdagen eller försöker minska riksdagens inflytande i strid med de regler och konstitutionell praxis som finns.

Flest tillkännagivanden eller beställningar har justitiedepartementet fått och många av dem handlar om nödvändiga straffskärpningar för grova våldsbrott och andra förslag för att komma till rätta med den ökande otryggheten som breder ut sig på många håll runt om i vårt land. Här skulle regeringen ha återkommit senast den 1 oktober, men ännu har inget hänt.

Likadant är det på mitt område, bostadsfrågorna, där ansvarigt statsråd Mehmet Kaplan (MP) medvetet eller omedvetet håller en låg profil och duckar i frågor som rör alla de viktiga samhällsutmaningar som vi behöver ta tag i och för att kunna öka byggandet och därmed komma till rätta med den växande bostadsbristen. Vi i Alliansen driver på för fullt för att underlätta byggande genom regelförklingar, mer konkurrens och ökad tillgång på mark medan regeringen verkar stå handfallen inför den rådande utvecklingen och kommer med få egna förslag.

Detta riksdagsårs första tillkännagivande som kom bara för några veckor sedan är ett alliansförslag och handlar om att se över möjligheten till sanktioner och incitament för kommuner att minska tidsspannet mellan anmälan av nybygge till startbesked. Vi förutsätter därför att bostadsministern följer riksdagens beslut och nu ser över möjligheten att få kommunerna att effektivisera sina byggprocesser.

Att vi har en historiskt svag regering som saknar styrfart och inte heller lyckas samla en majoritet i riksdagen för sina förslag och i många viktiga framtidsfrågor är uppenbart. Men det åvilar också ett stort ansvar på regeringschefen och ansvariga statsråd att agera efter riksdagsmajoritetens uttalade vilja. Vi utesluter därför inte att vi kan tvingas använda de verktyg som finns för att säkra den parlamentariska ordningen i Sveriges Riksdag och om inte regeringen och statsråden agerar, så gör vi det.

Hela vår debattartikel finns att läsa här:

http://www.trelleborgsallehanda.se/debatt/vi-ar-i-opposition-inte-i-okontrollerad-kollision/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: