Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 26, 2015

Regeringen sviker landets studenter

Nu efter sommaren drar universitets- och högskolestudierna igång igen, men för många förväntansfulla studenter som har kommit in på sin livs drömutbildning ser det ut att bli en dyster start på höstterminen.

Igår släppte nämligen Studentbostadsföretagen sin årliga kartläggning av studentbostadssituationen på landets studieorter och det var ett alarmerande läge som målades upp. Bostadssituationen för landets studenter blir allt svårare och många riskerar nu att stå helt utan bostad inför terminsstarten.

Enligt kartläggningen råder det nu brist på studentbostäder i hela tolv av landets studieorter och köerna är på många håll långa. I stora studieorter som Stockholm, Göteborg och Uppsala saknas bara där tusentals bostäder och ingen ort i landet kan i år uppvisa ett överskott på bostäder, vilket är första gången sedan kartläggningarna startade. Andra bedömare har uppskattat att det skulle behöva byggas uppemot 20 000 nya studentbostäder i hela Sverige för att råda bot på efterfrågan.

Att det blir en besvärlig höst för många studenter råder det därför ingen tvekan om och det är nu hög tid att bostadsminister Mehmet Kaplan tar bladet från munnen och agerar. Att regeringen i allmänhet och bostadsministern i synnerhet har varit så passiv och tyst inför det rådandet läget är djupt alarmerande och förvånar mig. Om ingenting görs nu riskerar dessutom situationen att förvärras ytterligare under kommande år och det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Vi moderater kan aldrig acceptera en situation där studenter tvingas tacka nej till en utbildningsplats och får sina livsdrömmar krossade bara för att det saknas bostäder. Det som nu behövs är ledarskap, fortsatta bostadspolitiska reformer och en regering som prioriterar bostadsbyggandet. Tyvärr står den rödgröna regeringen handlingsförlamad inför utvecklingen.

Vi i Alliansen genomförde en rad regelförenklingar under våra år i regeringsställning. Vi ändrade t.ex. bostadsutformningskraven och tillgänglighetskraven vilket möjliggjorde att det nu går att bygga både mindre och billigare samtidigt som det också har blivit möjligt att omvandla t.ex. vindsvåningar till nya studentbostäder. Men fler förenklingar och lättnader måste till. Det är inte rimligt att det idag i stort sett uppställs samma krav vid byggande av studentbostäder som vid byggande av andra bostäder.

Bostadsministerns hittills enda svar för att bygga bort bostadsbristen är istället en återgång till en gammal, ineffektiv och beprövad subventionspolitik som ingen efterfrågor. Det som behövs är istället fler regelförenklingar, snabbare byggprocesser, mer byggklar mark, minskade markrestriktioner och bättre utnyttjande av befintliga bostäder. En intressant tanke som vi också tidigare har fört fram är att snabbt tillsätta en särskild studentbostadsförhandlare för att möjliggöra att ett stort antal studentbostäder byggs snabbt. Jag tror även att vi måste fortsätta arbetet med att anpassa tillgänglighetskraven i vissa lägenheter och att se över möjligheten att skapa en egen boendeform för unga med en begränsad hyrestid, just i syfte att ytterligare öka utbudet av lägenheter som är överkomliga för dagens studenter och unga.

Det är hög tid att bostadsministern vaknar efter sommarens vila och att regeringen nu presenterar konkreta förslag och höjer ambitionerna för bostadsbyggandet. Läget är akut och vi är många som väntar, inte minst alla studenter som har svårt att få tag på en egen bostad och som är de största förlorarna av regeringens byggbroms.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: