Debattartiklar

2010-01-25: Så har jag äntligen haft tillfälle att lägga upp ett axplock av de debattartiklar jag skrivit det senaste året. Somliga är publicerade i allehanda skånsk media och somliga inte.

Trevlig läsning!

Mvh

Ewa Thalén Finné

———————————————————————————-

20100121 Vi behöver all el vi kan få

20100120 Vill vi ha en utredningsregering kvp

20091218 Sverige har påverkat EU i rätt riktning

20091215 Falska anklagelser från S

20091211 Skydda våra barn på nätet!

20091111 Svar till Hillevi Larsson Skd

20091104 Alliansens politik gynnar äldre

20091103 Kan vi skatta oss lyckliga

20091022 En kunskapsskola med kunskap i fokus

20091015 Straff för våld i nära relationer

20091014 Höjd skatt för alla

20090911 S-symbolpolitik

20090903 Subventioner saboterar bostadsmarknaden

20090820 Enklare driva företag med Alliansen

20090819 Svar till Carina Moberg 20090820

20090819 En långsam vändning

20090812 Förbättrad trygghet för företagare – stärkt kvinnligt företagande

20090514 Regelverk hindrar oss att rädda stränderna

20090511 Stärk maskeringsförbudet vid demonstrationer

20090430 Svar till Sten Björk

20090416 S skär 2 miljarder på försvaret

20090402 I skuggan av en ofinansierad politik

20090321 Fler apotek och ökat kvinnligt företagande

20090310 Sverige ska bli klimatneutralt

Annonser

Responses

 1. Angående din skrivelse i Sydsvenskan om skattesänkning för pensionärerna, samt mitt pensionsbesked för 2010
  Du skrev: ”Enligt dagens regering skulle skatterna för pensionärer sänkas vid årsskiftet. (????)
  Vidare säger du att pensionärerna skall få mer pengar att leva för efter skatt,(????) enligt Sydsvenskan, fredag 15 januari 2010, sidan B15-Ordet
  Jag vill ha förklaring varför jämfört med 2009 min netto inkomst har minskat med 516 :-SEK / månad eller 6192:-SEK / år efter skatt !!!
  Är det som har lovats ”mer pengar att leva för” ???
  Dessutom betalar jag mer skatt än förra året med nu mindre pension per månad!
  Är det detta som kallas skattesänkning för pensionärer ???
  Vad pratar du om ??? eller ljuger du rakt i ansiktet på pensionärerna ???
  Jag ser bara en förklaring: för er politiker , oavsett ”färgen” det är lätt att blodsuga små folket. Inte förvånande att Sverige är under förfall och liknar snart det gamla URSS
  Jag kräver en förklaring, om du vågar svara.
  Ickeblind

  • Jag tror det är viktigt att vi först och främst särskiljer på två saker i den här diskussionen. För det första pensionssystemet som en autonom, självständig, del av statsbudgeten och för det andra skatten på pension.

   Skatten på pension avgörs, som du säkert känner till, av det lokala skattetrycket i din kommun och region. Pensionsnivåerna däremot avgörs av den samlade utvecklingen i Sverige.

   Det är också viktigt att vi har med bakgrunden till situationen, annars blir det – som du ger uttryck för – inte begripligt. För de yngre generationerna innebär den internationella lågkonjunkturen förlorade jobb, för staten innebär det i sin tur färre pensionsinbetalningar från arbetsgivare, och för pensionärer innebär det i förlängningen att det autonoma pensionssystemet inte har lika mycket resurser att fördela.

   För att kompensera, framförallt för dem med låga pensioner, har vi nu ”kringgått” de kommunala skattesatserna och med statliga pengar sänkt skatten i två omgångar. Det innebär att kommunerna får ut lika mycket i skatt men att staten kompenserar för detta.

   Däremot har jag svårt att se att Du skulle betala mer skatt i år än förra eftersom skatten på pension (som sagt) de facto sänkts i två omgångar. Totalt med 6 miljarder kronor.

 2. Ang. din artikel om Dimridå från S.
  Du skrev:
  ”För det andra har sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare mer än väl kompenserat för höjda a-kasseavgifter. Totalt har alla med en lön på 16 000 kr fått sänkt skatt med 1000 kronor i månaden. ”
  Vem är det som vanligt som får stå för dessa sänkningar ??? Vi pensionärer !! Tack för det. Ni är duktiga ( lika S ) att tvinga bort folk från sina hem. Men du kalla det säkert som ”solidaritet” med dina väljare. Som mer än säkert kommer att rösta för annat parti i september. Vart skall ni hitta 1,5 millioner röster för att stanna kvar??? Vakna och använd en mer korrekt politik mot pensionärer och inte stjäla deras ersättning som dom har rätt till. Vi förstår att ni behöver större lön, ersättning m.m.

  • Nej, här har du inte rätt.

   Pensionsnivåerna har ingenting att göra med den del av statsbudgeten som vi politiker bestämmer över. Som jag nämnde ovan är pensionssystemet en autonom del av statsbudgeten och ska spegla samhällsutvecklingen i stort. I klartext innebär det att vi inte kan ta pengar från pensionssystemet för att använda någon annanstans, förutsatt att vi inte river upp hela pensionsöverenskommelsen (och det, tro mig, vill ingen).

   Enligt den pensionsuppgörelse som de fyra borgerliga partierna har tillsammans med Socialdemokraterna ska inte pensionsnivåerna bestämmas löpande av politiker. Om detta beslutade Sveriges Riksdag 1994 respektive 1998. Den är en av de starkaste blocköverskridande överenskommelserna som gäller till dags dato.

   Självklart ligger det däremot inte i Socialdemokraternas intresse att förklara detta, de tycker förstås det finns en populistisk poäng i att enbart vi moderater får stå för förklarandet.

   Det positiva med pensionssystemet är att pensionerna över längre tid kommer att räknas upp i takt med konjunkturen och att det inte bygger upp stora underskott, vilket det tidigare systemet gjorde.

   Jag förstår att du är upprörd, men det är viktigt att vi kan ha en saklig debatt om dessa mycket viktiga frågorna.

   Alliansregeringens politik går i första hand ut på att skapa förutsättningar för fler jobb, och därför har vi lagt fokus på att göra det mer lönsamt att arbeta och billigare att anställa.

   Men det vore ju lite märkligt att Sverige, som ensamt land, inte skulle känna av den internationella lågkonjunkturen. Och tyvärr brukar oftast lågkonjunkturer innebära färre arbetstillfällen för en tid, vilket också innebär lägre skatteintäkter och färre pensionsinbetalningar.

   Den bästa vägen till att långsiktigt höja pensionerna är att föra en politik för fler i arbete.

   Sverige står inför stora utmaningar, framförallt demografiska sådana. Allt fler kommer att försörjas av allt färre i arbetsför ålder varvid Sverige långsiktigt måste höja sysselsättningen och deltagandet i arbetskraften för att säkra pensioner och välfärd.

   Och jag vill också passa på att påminna om att vi moderater föreslagit sänkt skatt på pensioner varje år från 1974 till 2004 samt att de senaste två skattesänkningarna för pensionärer är de ENDA skattesänkningarna sedan den förra borgerliga regeringen för 16 år sedan.


%d bloggare gillar detta: