Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 27, 2015

Brutna vallöften och subventioner löser inte bostadsbristen

Att det har vanligt ovanligt tyst från vår bostadsminister Mehmet Kaplans sida är väl knappast någon underdrift och något som jag flera gånger lyft fram här på bloggen. För trots att det nu har gått ett halvår sedan valet kan man ställa sig frågan vad regeringen i allmänhet men bostadsministern i synnerhet har åstadkommit på bostadspolitikens område. Att bostadsdebatten har rasat så gott som dagligen verkar inte heller ha bekymrat honom som hittills har vägrat att lämna några som helst besked kring en av våra absolut viktigaste framtidsfrågor, nämligen hur vi kan bygga fler bostäder och komma till rätta med bostadsbristen i vårt land.

Vi är många som ställt oss frågande till ministerns tystnad, passivitet och brist på idéer. Att reformtempot helt har avstannat sedan regeringsskiftet är djupt alarmerande och har därför fått många av oss att både agera och reagera. Inte minst jag själv har de senaste månaderna pressat bostadsministern. I allt från skriftliga frågor, interpellationer, artiklar och debatter har jag efterlyst den rödgröna bostadspolitiken men ännu har svaren uteblivit. Vaga formuleringar om en aktiv bostadspolitik och att vi behöver vända på alla stenar har visat sig vara tom retorik och saknat konkret innehåll.

Tidigare i veckan kom så äntligen besked om att regeringen skulle presentera några nyheter och konkreta förslag. Vi var därför många som med spänning väntade på vad som skulle komma, men när innehåller blev känt blev vi återigen djupt besvikna. Genom att försämra ROT-avdraget vill regeringen nu frigöra resurser för att återgå till en gammal subventionspolitik för att på så sätt stimulera fram byggandet av 15 000 nya och billiga bostäder.

Att regeringen nu väljer att bryta ytterligare ett vallöfte är inte bara ett stort svek utan riskerar också att få allvarliga konsekvenser för hela byggbranschen. ROT-avdraget har inte bara inneburit ökade skatteintäkter till staten utan också pressat tillbaka den svarta marknaden när svarta tjänster har blivit vita. Att regeringen istället vill använda dessa pengar till ineffektiva subventioner förvånar mig starkt. En återgång till gammal subventionspolitik riskerar att skapa en ryckighet i bostadsbyggandet och att pengar hamnar rakt ner i byggherranas fickor. Att lägga skattepengar till en bransch med dålig produktivitet och höga materialkostnader känns bara så bakvänt. Vad kommer sen, vinstförbud i byggbranschen?

Om varför regeringens subventionspolitik är en dålig idé skrev jag tillsammans med vår partisekreterare Tomas Tobé på Svenska Dagbladets debattsida igår och går att läsa här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/subvention-hamnar-i-byggherrars-fickor_4438415.svd

På samma tema debatterade jag även direkt mot Mehmet Kaplan i TV 4 Nyhetsmorgon igår morse och utvecklade där mina och moderaternas svar på regeringens svek och skadliga subventionspolitik. Hela debatten går att ses i efterhand här:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/debatt-fler-hyresr%C3%A4tter-ska-betalas-med-s%C3%A4nkt-rot-3103443

Att regeringen nu äntligen har börjat prata bostadspolitik efter månader av tystnad är bra och det är välkommet att vi nu kan föra en debatt om hur vi ytterligare ska kunna öka byggandet. För trots att vi har sett en påtaglig ökning av bostadsbyggandet och att de senaste prognoserna pekar på att det kommer att produceras drygt 40 000 bostäder i år, (ca 38 500 förra året) måste vi göra ännu mer för att bygga ikapp bostadsbristen. Vägen dit går via regelförenklingar och minskat krångel, inte genom subventioner eller detaljstyrning.

Tillsammans med mina allianskollegor i civilutskottet skrev jag också i veckan i Dagens Samhälle om alla de förslag som måste till och som vi har motionerat om i riksdagen. Genom att stödja våra färdiga förslag som är uppe för behandling nu under våren kan regeringen på allvar möjliggöra för ett högre byggtempo och fler bostäder. Nu är det upp till bevis och dags att agera. Alla våra förslag och artikeln i sin helhet går att läsa här:

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/hoeg-tid-att-fortsaetta-foerenkla-foer-byggandet-14509

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: