Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 23, 2015

Veckan som gick med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik

Det har varit ovanligt händelserika och intensiva dagar i svensk politik den senaste veckan. I fokus har självklart utrikespolitiken varit och ingen har väl kunnat undgå regeringens alla turer, inte minst i media, under veckan.

För egen del så känner jag en djup oro över den senaste tidens utveckling och regeringens hantering av vår gemensamma utrikespolitik. Den senaste diskussionen om det så kallade samförståndsavtalet med Saudiarabien men även de tidigare hanteringen av Sveriges erkännande av staten Palestina har satt fingret på hur betydelsefullt det är att vårda våra goda internationella relationer. Sverige är ett litet land och därför är goda relationer, samarbete och målmedveten diplomati grundläggande för om vi ska kunna bevara och stärka vår röst i världen. I en allt mer globaliserad värld och med alltmer komplexa frågeställningar och också direkta hot i vårt absoluta närområde är det arbetet om möjligt ännu viktigare nu än tidigare.

Sverige ska självklart fortsätta att vara en tydlig och stark röst för fred, frihet och försoning i världen. Vi ska stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och aldrig vika oss för alla de som vill inskränkta människors grundläggande rättigheter, men för att lyckas får gehör för våra ståndpunkter krävs det goda relationer och ett långsiktigt förtroende. Den senaste tidens alla tvära kast i utrikespolitiken utan förberedelser och färdriktning riskerar istället att skada Sveriges anseende och röst i världen.

Regeringen och inte minst stats- och utrikesministern har nu ett stort arbete framför sig för att minimera den skada som redan har skett i våra relationer med arabvärlden. Den senaste tidens händelser med hemtagna ambassadörer, indragna visum för svenska affärsresenärer och krismöten med näringslivet gynnar ingen och måste få ett slut. Annars riskeras både Sveriges ekonomiska intressen och starka röst i världen.

En annan stor nyhet under veckan är att vi moderater presenterade våra ingångsvärden inför de kommande förhandlingarna om Sveriges försvar och det försvarsbeslut som ska tas av riksdagen nu under våren och som ska bestämma Sveriges försvarsinriktning under åren 2016 till och med 2020.

Det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde kräver att vi nu stärker vår försvarsförmåga långsiktigt men det är också viktigt att vi kan öka resurserna även på kort sikt. Därför vill vi moderater nu tillföra ytterligare 500 miljoner till försvarsmakten redan i ändringsbudgeten i vår. Detta för att säkerställa att armén får fler fälttimmar, flottan fler sjötimmar och flygvapnet fler flygtimmar redan i år.

Under perioden 2016-2020 vill vi sedan se en permanent höjning med åtminstone två miljarder kronor per år under hela perioden. Regeringens bud som presenterades i förra veckan räcker nämligen inte för att möta det försämrade säkerhetsläget och den oroliga omvärld vi befinner oss i just nu. Därför är våra satsningar välkomna men också nödvändiga för att vi ska kunna skapa goda förutsättningar framåt för försvarsmakten.

Utrikes- och försvarspolitiken är som bekant starkt sammanflätade med varandra och därför vill vi också lyfta upp NATO frågan på bordet. Vi moderater har länge varit för ett svenskt deltagande i försvarsalliansen NATO och nu anser vi att tiden är mogen för att genomföra en konkret studie om ett svenskt deltagande. Vi bygger bäst vår säkerhet tillsammans med andra och därför är det naturligt att vi nu återigen lyfter upp frågan på den politiska dagordningen. Jag hoppas att vi moderater kan få gehör för våra inspel och satsningar under vårens förhandlingar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: