Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 23, 2015

Hög tid att se över paketreselagen

På senare tid har jag uppmärksammats på några fall där ideella organisationer och föreningar runtom i Sverige har kommit i kläm på grund av rådande lagstiftning, bl.a. har svenska scouterna kontaktat mig.

När vi stiftar lagar i Sveriges Riksdag utreds de alltid noga innan själva genomförandet och tillkomsten av nya lagar har oftast ett gott syfte. Ibland händer det dock att lagar får konsekvenser som inte alltid är avsedda eller för den delen optimala och då måste vi kunna förändra dem.

En sådan lag är paketreselagen som är en lag som finns till för att skydda oss konsumenter när vi åker på en paketresa. Lagen innebär bland annat skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under själva resan. Lagen är tvingande för att privatpersoner inte ska komma i kläm och innebär att bland annat att researrangören inte får erbjuda sämre villkor än vad som står i lagen samt att en researrangör som arrangerar en paketresa alltid måste vara skyldig att ställa säkerhet hos Kammarkollegiet enligt resegarantilagen.

Syftet med lagen är naturligtvis att skydda oss konsumenter genom att kommersiella aktörer i resebranschen ska ta sitt ansvar enligt de kundförhållande som har träffats mellan researrangören och den som köper resan. En stark paketreselag är alltså till nytta för dig och mig och alla andra konsumenter. Nu har det dock visat sig att några ideella organisationer på senare tid har drabbats på ett sätt som inte kan vara avsikten med lagstiftningen. Det handlar framförallt om när en ideell förening vill arrangera en gemensam resa för sina medlemmar som man i lagens mening har betraktats som en researrangör och av Kammarkollegiet därför krävts på att ställa ut resegarantier på samma sätt som renodlade resebolag. En sådan tolkning blir naturligtvis en orimlighet för många av dessa föreningar som saknar de finansiella muskler som kommersiella aktörer i resebranschen har. Ungdomsförbundet Sveriges Flotta och scoutrörelsen är två exempel på ideella organisationer som denna tolkning har slagit hårt mot den senaste tiden.

För att uppmärksamma problemet men framförallt för att få till en ändring av lagen så har jag lämnat in en skriftlig fråga till vår finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) som är ansvarig för konsumentfrågorna i regeringen. Frågan till honom var vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa att ideella organisationer inte ska drabbas på liknande sätt framöver och därmed inte omfattas av paketreselagens krav. Hela frågan kan läsas här:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Paketreselagen_H211211/

För några dagar sedan fick jag så svar från ministern och av svaret att döma så pågår glädjande nog ett arbete med att se över det så kallade paketresedirektivet på EU-nivå. Direktiv från EU påverkar ju nämligen direkt den svenska lagstiftningen och för att kunna förändra den krävs det att vi lyckas nå framgång i förhandlingarna inom EU. Förhandlingarna pågår fortfarande men det huvudförslag som finns och som också Sverige har ställt sig bakom är att paketresor och assisterade researrangemang som tillfälligtvis erbjuds i ett icke-vinstdrivande syfte till en begränsad grupp resenärer ska uteslutas från tillämpningsområdet. Med andra ord kan vi bara hoppas på att frågan får en snabb lösning och att ideella organisationer kan bli befriade från nuvarande tolkning inom en ganska så snar framtid.

Hela ministerns svar till mig finns att läsa här:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Paketreselagen_H212211/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: