Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 19, 2015

Bostadsdebatten blir allt hetare

Ingen har väl missat att bostadsfrågorna har seglat upp och blivit allt viktigare både på den politiska dagordningen och i den offentliga debatten. En starkt bidragande orsak till det ökande intresset är naturligtvis förutom den ständigt aktuella frågan om hur vi kan få fram fler bostäder att vi har en regering och en bostadsminister som uppfattas som alltmer frånvarande när det gäller att lämna konkreta förslag på hur vi kan bygga bort bostadsbristen.

I egenskap av bostadspolitisk talesperson för moderaterna har jag under den senaste tiden deltagit i flera viktiga debatter om just bostadspolitiken tillsammans med vår bostadsminister Mehmet Kaplan. Förra veckan deltog jag bl.a. i en debatt i Aftonbladet TV där vi tillsammans debatterade andrahandsuthyrningen. Bakgrunden är det utspel som ministern nyligen gjorde och som fick stort medialt genomslag där han krävde att Boverket skulle utreda reglerna kring andrahandsuthyrning av bostäder eftersom han ansåg att hyrorna blivit för höga. Jag bemötte hans utspel tidigt men även under förra veckans debatt. För att råda bot på bostadsbristen måste vi kunna göra flera saker samtidigt och enklare regler för andrahandsuthyrning är en viktig del i det arbetet. En återgång till de gamla reglerna för andrahandsuthyrning skulle kraftigt minska utbudet av lägenheter och leda till fler svartkontrakt. Vår politik är istället att få ut fler lägenheter på en vit marknad vilket också har visat sig fungera i praktiken.

Hela debatten mellan mig och bostadsministern i Aftonbladet TV kan du se här:

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/article66131.ab

Debatten fortsatte sedan redan samma eftermiddag i riksdagens kammare då det var dags att debattera den interpellation som jag lämnat in till bostadsministern och där jag efterlyser konkreta åtgärder från hans och regeringens sida för att åstadkomma ett ökat bostadsbyggande. Som jag tidigare har uppmärksammat inte minst här på bloggen är svaren och förslagen få från den nya regeringens sida. Den röd-gröna bostadspolitiken lyser bokstavligen med sin frånvaro och regeringens mål om 250 000 nya bostäder fram till år 2020 framstår mer och mer som en utopi. För när de verkliga förslagen saknas hur ska man då lyckas nå målen för sitt bostadsbyggande?

Slående även under interpellationsdebatten är hur bostadsministern slungar sig med svepande formuleringar om en ”aktiv bostadspolitik” och ”förenklingar” men inte kan precisera vad denna aktiva bostadspolitik innehåller eller vad förenklingarna innebär. Svepande formuleringar kommer aldrig att sätta fart på bostadsbyggandet eller lösa bostadsbristen. Det vi behöver är konkreta åtgärder och i det arbetet måste vi vända på varje sten. Det handlar om alltifrån att få till stånd enklare och kortare planprocesser som att se över handläggningstider hos myndigheter och förändra möjligheterna att överklaga beslut. Viktiga pusselbitar är också att se över strandskyddsreglerna, se över bullerreglerna och hur vi kan arbeta yteffektivt i syfte att få fram mindre och billigare bostäder.

Det finns ingen quick fix när det kommer till bostadsbyggande men vi måste fortsätta arbetet med att undanröja hinder och våga tänka nytt. Det är bara då vi på allvar kan få fart på byggandet. Det blir alltmer tydligt att det också behövs en stark opposition i det arbetet!

Vill du se hela interpellationsdebatten i efterhand kan du göra det här:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H210242#/pos=211

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: