Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 6, 2015

Ogenomtänkt utspel av Kaplan

Som jag tidigare har konstaterat har det varit ovanligt tyst från den nya bostadsministers sida. För trots att regeringen nu har suttit vid makten i över fyra månader är man in princip helt handlingsförlamad och saknar både konkreta förslag och idéer på hur vi kan får fart på bostadsbyggandet. Ett stort ansvar vilar naturligtvis på bostadsminister Mehmet Kaplan själv och under den senaste tiden har jag därför pressat honom med både frågor och interpellationer i riksdagen om vilka åtgärder han och regeringen avser att vidta för att öka nyproduktionen av bostäder. Hittills har svaren uteblivit.

Men igår kom så äntligen ett utspel från statsrådets sida. Men dessvärre var det inga konkreta förslag för att råda bot på bostadsbristen som presenterades denna gång heller utan istället vill han förstöra de möjligheter som en förenklad andrahandsuthyrning har skapat. Statsrådet anser nämligen att de höga andrahandshyrorna är ett akut problem och vill låta Boverket utreda reglerna.

Idag uppmärksammas utspelet i Dagens Industri och där jag uttalar mig kritiskt mot hans förslag som går att läsa här:

http://www.di.se/artiklar/2015/2/5/m-toppen-rasar-mot-kaplans-utspel/

Under Alliansens tid vid makten genomförde vi flera reformer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet. Det handlade om allt från regelförenklingar till kortare handläggningstider och övriga lättnader för ett ökat byggande. Som en del i att få fram fler bostäder speciellt i våra storstäder där bristen är som allra störst genomförde vi också en rad åtgärder för att underlätta uthyrningen av bostäder på andrahandsmarknaden. Tack vare våra åtgärder har också utbudet av andrahandslägenheter ökat, i synnerhet i Stockholm där utbudet steg med hela 33 procent under 2013 och ytterligare sex procent under föregående år.

För att få fram fler bostäder och mildra bostadsbristen måste vi göra flera saker samtidigt och att öka andrahandsuthyrningen är en viktig del i detta arbete. Därför är det viktigt att inte förstöra möjligheterna till andrahandsuthyrning, särskilt inte med tanke på den bostadssituation som vi idag har på många större orter runt om i Sverige. Går man tillbaka till de gamla regler som gällde tidigare skulle det minska utbudet och förvärra bostadskrisen ytterligare och det är inte rätt väg att gå.

Utspelet från Kaplan är både ogenomtänkt och dumt och bör förpassas dit det hör hemma, nämligen i papperskorgen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: