Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 16, 2015

Vad gör regeringen och bostadsministern åt bostadskrisen?

Efter jul- och nyårshelger så startade vi arbetet i riksdagens kammare på allvar igen nu i veckan. Efter en turbulent och stökig period i svensk politik under hösten är det nu dags att blicka framåt med delvis ändrade förutsättningar. Det av statsministern aviserade extravalet som skulle äga rum den 22 mars drogs ju tillbaka efter julhelgen och efter det att det stått klart att en överenskommelse, den s.k. decemberöverenskommelsen, träffats mellan sex av riksdagens åtta partier.

Att hösten blev så stökig som den blev berodde till största del på att SD slutade följa den praxis som används i riksdagen under mycket lång tid. Som innebär att man röstar på sitt eget förslag och avstår i omröstningen om ens eget förslag har fallit. Det gjorde inte SD i budgetomröstningen. Därtill konstaterade de, att de skulle rösta emot alla regeringar som la förslag utan kraftigt minskad migration. Till det kan jag ju konstatera att regeringen inte lyckats förankra sin ekonomiska politik. Kommer man oförberedd till makten kan konsekvenserna bli allvarliga och höstens budgetkollaps är inget annat än ett misslyckande för Stefan Löfven.

Nu har vi i en överenskommelse på plats som underlättar för minoritetsregeringar att styra Sverige där det största politiska blocket har möjlighet att få sin statsminister vald och att också få igenom sin budget. Majoritetsregeringar hör till ovanligheterna i Sverige och med åtta partier i riksdagen är det därför viktigt att vi kan ha ordning och reda i parlamentet.

För min del anser jag att det är viktigt att det finns olika regeringsalternativ, att vi håller ihop Alliansen, att vi får till spelregler för parlamentet som inte skrämmer bort internationella investerare och håller räntor och inflation i schakt. För länder med mycket osäkert läge vad gäller regeringsmakt och ständiga nyval brukar inte hamna högt i världsrankningar.

Att Sverige styrs av en historiskt svag regering kommer vi dock att påminnas än mer om framöver. Regeringen kommer med sannolikhet att förlora många voteringar i viktiga frågor de kommande åren och det är viktigt att vi fortsätter att vara en kraftfull och stark opposition. Alliansen är här för att stanna och står starkare än på mycket länge och vårt gemensamma mål är att ta tillbaka regeringsmakten igen i valet 2018.

På mitt område och som gruppledare för Moderaterna i civilutskottet kan jag konstatera att regeringen inte har levererat någonting av värde fast att man nu har suttit i över 100 dagar. Var är alla idéer, visioner och förslag på bostadspolitikens område och vad gör bostadsministern åt bostadskrisen i vårt land?

Ett av få avtryck som vår nuvarande bostadsminister Mehmet Kaplan har gjort är att han och regeringen igår avslutade en utredning som vi i Alliansen tillsatte förra året och som skulle se över och analysera bostadsbristen i våra tre storstäder. Utredningen skulle slutredovisa sitt uppdrag den 1 september i år och komma med konkreta förslag på hur bostadssituationen kan förbättras. Det är både beklagligt och förvånade att regeringen nu har valt att avsluta ytterligare en utredning i förtid och denna gång en utredning vars syfte var att komma med förslag till ytterligare steg för att förenkla byggandet och hitta lösningar framåt.

Med anledning av gårdagens beslut och regeringens brist på förslag för att lösa bostadskrisen lämnade jag därför idag in en skriftlig fråga till bostadsministern där jag undrar vilka åtgärder han har vidtagit eller avser att vidta för att öka bostadsbyggandet främst i våra storstäder. Vi är många som med spänning väntar på svaret.

Frågan i sin helhet kan läsas här:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Skriftlig-fraga-201415165-Bo_H211165/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: