Skrivet av: Ewa Thalén Finné | oktober 27, 2014

Nu hotas jobben och Sveriges starka ekonomi

I torsdags presenterade så finansminister Magdalena Andersson (S) sin första budget. Mycket av innehållet i regeringens budgetproposition för 2015 var redan känt sedan tidigare och den innehöll därför få egentliga nyheter. Budgeten innehåller dock flera förslag som nu på allvar kommer att skada svensk ekonomi och den goda utveckling som Alliansen lämnade efter sig. Den nya regeringen kommer till ett dukat bord med Europas kanske starkaste offentliga finanser och där Sverige är det enda EU-land som lyckas minska sin statsskuld mellan åren 2006 och 2014.
Men läget kan snabbt raseras och jag är särskilt bekymrad över att regeringen nu slopar överskottsmålet i statens finanser. Att ha ordning och reda i statens finanser är A och O för att skapa manöverutrymme och kunna göra satsningar och investeringar även i dåliga tider och på så sätt mildra framtida kriser. Att slopa överskottsmålet är inte att ta ansvar eller att rusta Sverige för sämre tider. För det enda vi vet med säkerhet är att nya kriser kommer förr eller senare.
Budgetpropositionen är även en rejäl besvikelse när det gäller jobben. Det är tydligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet nu rullar tillbaka den arbetslinje som vi i Alliansen har lagt grunden för och som har haft betydande effekter på sysselsättningen. I veckan kom nya siffror som visar att över 370 000 nya jobb har skapats sedan Alliansregeringen tillträdde 2006. Det om något är ett kvitto på att våra reformer har fungerat. Nu väntar istället en återgång till en politik som gör det mer lönsamt att inte arbeta med högre skatter på arbete och höjda bidrag som minskar drivkrafterna till att arbeta och som därmed kommer att dämpa jobbtillväxten framöver.
Det står också klart att satsningarna på jobbskaparna dvs. företagarna uteblir. För samtidigt som regeringen nu satsar 400 miljoner kronor på företagen får det nästan betraktas som en symbolisk summa när man samtidigt höjer skatterna på arbete med över 50 gånger mer. Skattehöjningar på arbete med sammanlagt 25 miljarder kronor kommer att slå hårt mot både jobb och tillväxt.  Jag är särskilt oroad över vad skattehöjningarna kommer att få för effekter för alla våra ungdomar med svag eller ingen anknytning till arbetsmarknaden när man nu gör det dubbelt så dyrt att anställa unga människor.
När Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu har presenterat sin första gemensamma budget kan man alltså konstatera att valrörelseretoriken är långt borta och effekterna av regeringsskiftet kommer att bli allt mer tydliga. För så här skriver regeringen själv i sin budgetproposition som man lämnade på riksdagens bord i veckan: ”De skatteförslag som lämnas och aviseras i denna proposition kommer att bidra till att sysselsättningen och BNP dämpas något”.
Regeringens ekonomiska politik kommer därmed att bädda för ännu fler svikna vallöften framöver och det blir allt tydligare att man inte kommer att kunna hålla alla sina utfästelser som man gav i valrörelsen. För en regering som inte sätter jobben främst kommer varken att lyckas hålla ordning på ekonomin eller skapa resurser till vår gemensamma välfärd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: