Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 18, 2014

Sverige ska vara ett öppet och tolerant land

Efter helgens valresultat kan jag konstatera att det tydligen finns ett stort missnöje och en stor ängslan bland en stor grupp medborgare. I Sverige har 780 000 människor, 12,9%, röstat på ett parti som bygger sin politik på motsättningar mellan människor från andra länder och att vi i vårt land ska ha råd med en god välfärd. I Skåne är siffran ännu högre.

Jag är personligen stolt över att bo i ett land där vi erbjuder medmänniskor som flyr från krig, konflikt och förföljelse en fristad. Att bo i ett land som är öppet mot omvärlden och i grunden nyfiken på den samma.

I vekligheten skulle Sverige inte klara sig om vi inte hade människor med annat ursprung som bidrar till vår välfärd. Det är när vi blir fler som går till ett arbete, och bara då, som vi har råd med skola, vård och omsorg. Jag kan konstatera att i Sverige går 750 000 utrikes födda till jobbet varje dag. Tjugo procent av de som arbetar i vården, var fjärde tandläkare och var fjärde universitetslärare är födda utomlands.

Europa och världen har genomgått och genomgår finanskris och lågkonjunktur som är den värsta sedan 1930-talet, i detta har Sverige klarat sig utomordentligt väl. Kanske så väl att vi som svenskar inte märker av detta i speciellt stor utsträckning. Svenskarnas disponibla inkomst har ökat med 19 procent sedan 2006, det reala tillskottet till skolan, vården och omsorgen har ökat med 40 miljarder, 340 000 fler människor har ett jobb att gå till. Fler kvinnor än någonsin förvärvsarbetar där till fler än någonsin som jobbar heltid. Statens finanser är starka och statsskulden har minskat.

Självklart finns det utmaningar för framtiden och jag vill peka på några, Sveriges konkurrenskraft måste öka, skolans resultat bli bättre, än fler behöver ett arbete att gå till och fler bostäder behöver byggas. En fundering jag har är hur vissa styr rapporteringen med utgångspunkt från det som inte är det normala, människor som av olika skäl kommer i kläm i systemet, vilket i sig är oacceptabelt, lyfts fram som det gängse. Bilden för många är en sjukvård där man inte får vård, en äldreomsorg där de äldre behandlas illa, en skola i moras, när verkligheten i grunden är den motsatta. Vi har en sjukvård och en äldreomsorg i världsklass och en skola där de flesta elever klarar sig i genom skolan med godkända betyg.

Tydligt är ändå att många människor upplever en rädsla för framtiden, en rädsla som i grunden är obefogad men som ändå måste tas på största allvar. Att vi inte lyckats föra fram både hur Sverige har klarat krisen och hur vi ser på framtiden är naturligtvis trist, men tristare är att vi nu fått ett valresultat där samtliga partier som är för öppenhet och humanism har backat eller står och stampar på ungefär samma resultat som tidigare. Här behöver vi rannsaka oss själva.

Jag vill nämligen fortsätta att leva i ett land som byggs på humanism, där vi är positiva till vår omvärld och fortsatt vill ha öppna gränser mot EU, står upp för asylrätten och bejakar människor som inte är exakt som oss själva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: