Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 28, 2014

Partidebatt om mäns våld mot kvinnor

I går kväll deltog jag i en partidebatt om mäns våld mot kvinnor på ABF-huset i Stockholm. Jag var inbjuden av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, som arrangerade debatten och som i år firar 30 år. Under drygt en och en halv timma diskuterade jag tillsammans med företrädare för de andra Allianspartierna samt Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Piratpartiet våld i nära relationer och då i synnerhet mäns våld mot kvinnor. Under debatten lyftes flera viktiga frågeställningar upp och rörde allt från sexualbrottslagstiftning och översyn av vårdnadslagarna till finansiering av kvinno- och tjejjourer. Frågorna är viktiga att belysa och bör vara högt upp på den politiska dagordningen i alla partier.

Att män utsätter kvinnor för våld är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem. Varje år misshandlas eller mördas tiotusentals kvinnor av sin nuvarande eller före detta partner. Men mörkertalet när det gäller våld i nära relationer är stort och alltför få vågar polisanmäla. Relationsvåldet förekommer i alla åldrar, samhällsklasser, bostadsområden och yrkesgrupper och det finns uppskattningar som säger att minst 150 000 barn lever i hem där det förekommer våld.

Jag har jobbat länge med frågorna och som partiets talesperson i arbetet mot våld i nära relationer kan jag även om det finns mycket kvar att göra på detta område glädjande nog konstatera att vi i Alliansen har tagit betydande steg framåt de senaste åren. Sedan 2006 har vi gjort rekordstora satsningar på rättsväsendet, straffen för allvarliga våldsbrott såsom grov misshandel och grov kvinnofridskränkning har skärpts och insatserna mot våld i nära relationer har förstärkts. Vi har ökat resurserna till landets kommuner för att utveckla skydd och stöd och höjt de årliga anslagen till landets organisationer som arbetar med att motverka mäns våld mot kvinnor. Tillsammans med utbildningsinsatser, ett stärkt brottsofferperspektiv genom hela rättskedjan, en nationell samordnare mot våld i nära relationer och en handlingsplan har vi flyttat fram positionerna ordentligt i arbetet för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det är viktigt att samhället markerar tydligt mot dessa brott och rättsväsendet ska ha kraftfulla verktyg för att skydda brottsoffren.

Men arbetet är långt ifrån färdigt och det finns fortfarande stora utmaningar kvar för att nå ett tryggare samhälle. Just idag presenterade Alliansens partiledare ytterligare åtgärder mot våld i nära relationer som vi vill genomföra under nästa mandatperiod. Vi vill t.ex. att elektronisk fotboja ska kunna användas vid fler fall av kontaktförbud. Vill också skärpa straffen ytterligare för grov kvinnofridskränkning om effekterna av tidigare skärpningar inte har fått avsedd effekt i landets domstolar. Sist men inte minst så vill vi att de kvinno- och tjejjourer, som gör omistliga insatser för att erbjuda hotade och våldsutsatt kvinnor skydd och hjälp, ska få långsiktiga spelregler genom att få sin långsiktiga finansiering säkerställd.

Arbetet mot våld i nära relationer måste ständigt pågå och gårdagens debatt visade tydligt att mycket arbete återstår. Men genom att synliggöra våldet, arbeta på flera fronter och att alla goda krafter samverkar kan vi nå framgång och tillsammans skapa ett tryggare Sverige för alla.

Mer om dagens Alliansförslag för ett tryggare Sverige kan du läsa här:

http://www.alliansen.se/2014/08/ett-tryggare-sverige/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: