Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 19, 2014

Vi har fått nog!

2013-10-01

Så har det hänt igen. Än en gång har en ung flicka kränkts och utsatts för fruktansvärda övergrepp av ett gäng unga killar som sedan har kommit undan rättvisan. Fallen de senaste åren börjar bli rätt många och det är nu dags att vi på allvar reagerar och säger ifrån om vad som är rätt och fel och vilka normer och värderingar som vårt samhälle ska präglas av.

Fallet med den 15-åriga flickan som i våras utsattes för en förnedrande gruppvåldtäkt av sex jämnåriga killar på en fest i en lägenhet i Tensta har knappast undgått någon. Efter att samtliga sex misstänkta gärningsmän dömts för grov våldtäkt i tingsrätten friades nyligen samtliga gärningsmän i Svea Hovrätt. Detta väcker avsky hos oss och hos allmänheten. Inte minst på olika bloggar och i sociala medier är debatten het.

Att det ska krävas hög bevisföring för att få någon dömd för ett brott i domstol och i synnerhet för ett sådant allvarligt brott som en våldtäkt är nog det flesta överens om. Det ska inte finnas något tvivel om att någon oskyldig döms på felaktiga grunder i svenska domstolar. I Sverige har sexualbrottslagstiftningen successivt skärpts under en lång period för att komma åt fall som uppenbart är våldtäkt, men där domstolar av outgrundliga skäl ändock valt att göra en annan tolkning än vad som var lagstiftarnas intentioner. Tolkningen man då kan göra är att det måste vara fel på lagstiftningen, fast vi tror ju snarare att det är fel på tillämpningen av lagen när vi gång på gång får läsa om oskyldiga offer som inte blir trodda i rättssalarna och förövare som släpps fria trots att det uppenbarligen finns ordentligt med bevisning som styrker offrets berättelse.

I det nu aktuella fallet med den15-åriga flickan finns det mycket som talar för att offret inte ställde upp på noterna. Förövarna låser in henne i ett rum, tar av henne kläderna, gömmer och stjäl sedan hennes mobil samtidigt som sex unga killar mot hennes uttryckliga vilja begår övergrepp och våldför sig på henne där hon ligger rädd, hjälplös och passiv. Hur ska hon agera ytterligare för att visa att hon inte ställer upp på detta frivilligt? Göra motstånd ensam mot sex unga killar? Gå därifrån? Om inte detta är att betrakta som att man befinner sig i ett hjälplöst tillstånd vad ska det då krävas för att bli dömd för våldtäkt och få någon dömd i domstol och den principiella frågan är hur kan domstolarna döma så olika?

Den 1 juli i år skärptes sexualbrottslagen ytterligare och efter detta datum ska samtliga brott som begåtts efter detta datum prövas utifrån den nya lagtexten. Lagändringen innebar att bestämmelsen om våldtäkt utvidgades och att fler fall av sexuella utnyttjanden kriminaliserades som våldtäkt. Det har nu blivit ännu tydligare att även i sådana situationer där ett offer möter ett övergrepp med passivitet ska omfattas av våldtäktsbrottet och i den nu gällande lagen har ”hjälplöst tillstånd” ändrats till ”särskilt utsatt situation”.

Med denna skärpta lagstiftning torde det inte finnas några oklarheter om vad lagstiftaren vill åstadkomma och hur domstolarna ska döma i liknande fall framöver för att förhindra att fler förövare går fria. Det är nu dags för domstolarna att ta till sig vad lagstiftarna faktiskt vill och uttrycker i lagstiftning.

Att som ung tjej först bli utsatt för ett kränkande övergrepp, ta mod till sig att våga anmäla brottet och därefter behöva genomlida en smärtsam rättsprocess för att slutligen inte bli trodd på i domstolen är att bli dubbelt kränkt och kräver att vi alla agerar och reagerar för att förhindra liknande tragedier framöver.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: