Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 19, 2014

Jobben är vår viktigaste fråga

2014-02-26

Jobben är vår viktigaste fråga. Det är jobben som lägger grund för allt vad vi vill göra med Sverige. När fler får jobb kan fler stå på egna ben, försörja sig själva och forma sina egna liv.

Genom att ta ansvar för ordning och reda i ekonomin har Sverige, som ett av få länder, kunnat stötta ekonomin genom snart sju år av kris och lågkonjunktur. Detta har gjort att vi har kunnat lägga grunden för att 200 000 fler personer arbetar i dag jämfört med när Alliansregeringen tillträdde 2006. Samtidigt har vi kunnat styra undan från de flesta av krisens härjningar som nedskärningar och växande statsskuld, i stället är Sverige det enda EU-land vars statskuld väntas minska mellan 2006 och 2014.

När vi nu blickar framåt mot kommande mandatperiod väntas ekonomin gradvis förbättras och därmed avtar behovet av att stötta ekonomin. Den ekonomiska politiken går därmed in i en ny fas där fokus flyttar från krisårens stimulanser – med långsiktigt riktiga skattesänkningar och utgiftsökningar – till att vi återigen ska bygga upp överskott i de offentliga finanserna. Det är viktigt att vi samlar ordentligt i ladorna under bättre tider, för att vi igen ska ha möjlighet att skydda och stötta ekonomin när nästa kris slår in över Sverige.

Det betyder i sin tur att alla reformer i närtid ska vara fullt finansierade, krona för krona, antingen genom utgiftsminskningar eller skattehöjningar. Vi föreslår dock inte några skattehöjningar på jobben, eftersom det skulle hota en stabil återhämtning och framväxten av nya jobb.

Att se till jobben blir fler och kommer fler till del i en tid av växande global konkurrens är en av Sveriges viktigaste framtidsutmaningar. Vi vill därför fortsätta med reformer för mer kunskap, för bättre och tidigare stöd till elever och för att lärare och rektorer ska kunna göra ett ännu bättre jobb. Vi vill göra mer för att öka jobbchanserna för de människor som står längre bort från arbetsmarknaden. Vi vill också ytterligare stärka den svenska konkurrenskraften. I takt med att den internationella konkurrensen hårdnar, när allt fler länder träder in på världsmarknaden, är det viktigt att Sverige hänger med. Det är bara genom goda förutsättningar för utbildning, jobb, företagande, entreprenörskap och handel med omvärlden som Sverige kan fortsätta gå i rätt riktning.

Grunden för att vi har råd med de reformer som fortsätter att bygga Sverige starkt är att vi tar ansvar för ordning och reda i ekonomin. En bristande kontroll över de offentliga finanserna skulle slå som hårdast mot dem som behöver samhällets stöd allra mest. När vi nu möter ett skifte i ekonomin är det viktigt att vi fortsätter på den ansvarsfulla vägen. Vi ska säkerställa återhämtningen och gradvis vända de offentliga finanserna till balans och överskott. Så stärker vi skyddsvallarna inför nästa kris och tillsammans med fullt ut finansierade reformer för att mer kunskap i skolan och lägre trösklar in på arbetsmarknaden lägger vi grunden för att jobben fortsatt kan bli fler.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: