Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 19, 2014

Alliansen satsar på lärarna

2014-03-04

Alliansen fortsätter att satsa på svensk skola. För att möta de fallande kunskapsresultaten är det avgörande att satsa på lärarna. Därför föreslår vi fyra reformer för att stärka läraryrket.

OECD som ansvarar för att genomföra PISA-mätningen lämnade nyligen en fördjupad analys av svensk skola. De landar i en tydlig slutsats: läraryrket måste utvecklas och stärkas. Detta har Alliansen tagit fasta på. Därför har flera lärarlyft och fortbildningssatsningar genomförts sedan 2006 för att höja lärares ämneskunskaper och pedagogiska skicklighet. Förra året lanserade regeringen karriärtjänster för lärare. En förstelärartjänst som innebär 5000 kr mer i månaden och en lektorstjänst som innebär 10 000 kr mer i månaden. Vi menar att skickliga lärare ska belönas.

Nu vill Alliansen ta nästa steg. För att klara den internationella konkurrensen om framtidens jobb krävs fler duktiga elever i matematik, teknik och NO som kan fylla ingenjörsutbildningarna. För att klara detta måste vi få fler skickliga ämneslärare. Därför föreslår regeringen fyra åtgärder för att möta den här utmaningen.

 1. Inför en examenspremie för lärarstudier. De som väljer att bli lärare inom matematik, fysik, kemi, biologi och teknik kommer att belönas med en skattefri examenspremie på upp till 75 000 kr.

 2. Fler lektorer genom snabbspår för forskare. Ett snabbspår kommer att inrättas genom en kompletterande pedagogisk utbildning där utbildningstiden kortas med en tredjedel, jämfört med dagens KPU.

3. Ämneslärarutbildningarna byggs ut för fler matematik- och NO-lärare. 440 fler studenter än i dag kan då antas varje år till dessa utbildningar. Vilket innebär att ytterligare mer än 4 000 lärare kan antas till dessa ämnen de närmsta 10 åren, vilket ungefär är en fördubbling av utbildningsvolymen.

4. Den kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU, byggs ut med 2 600 platser fram till 2020.

Intresset för lärarutbildningarna har ökat kraftigt de senaste åren. Antalet behöriga förstahandssökande är cirka 40 procent större än för sex år sedan. Ökningen beror till stor del på aktiva reformer; den nya lärarutbildningen, lärarlegitimation och karriärreformen. Men mer måste göras för att fler studenter ska söka sig till matematik, teknik och NO lärarutbildningarna.

Alliansen tar ansvar för svensk skola. För att fortsätta arbetet att stärka kunskapsskolan satsar vi på lärarna. De är avgörande för att ge varje barn en bra start i livet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: