Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 21, 2012

Seminarium: Övergrepp mot barn och unga i föreningslivet

Idag höll Riksdagens Scoutnätverk, Riksdagens Tvärpolitiska barngrupp och Scouterna ett seminarium i riksdagen på temat ”Övergrepp mot barn och unga i föreningslivet”. Seminariet berör inte minst sexuella övergrepp och trakasserier. Frågan om övergrepp på barn blossar upp med jämna mellanrum. Det senaste riktigt stora avslöjandet kom när Patrik Sjöberg gick ut med sin historia om övergrepp av honom i hans klubb. Men olika trista historier har följt och inte heller Scouterna har genom året varit helt förskonade.

Jag är och har själv varit engagerad i scoutrörelsen i Sverige och anser att det föreningslivet som scouterna erbjuder är oerhört viktigt och bra. Scouterna är cirka 70 000 till antalet i Sverige, en stor föreningsrörelse med andra ord där huvuddelen av de aktiva är barn och ungdomar. I dessa sammanhang – där utflykter, övernattningar och läger är ett stående inslag – finns en risk för att övergrepp kan ske och att personer med en dold agenda söker sig till ledarpositioner.

Scouterna jobbar därför intensivt med att utbilda, upplysa och medvetandegöra. Trygga Möten är en verksamhet som Scouterna startade 2005. Den består av utbildning samt stöd och rådgivning till kårer och föräldrar om någon utsätts för övergrepp. Målet är att varje scout ska känna att Scouterna är en trygg miljö helt fri från övergrepp. Något som vi ju alla kan känna är helts självklart – tyvärr som jag skrev ovan är det ju inte så, utan barn utsätts inom föreningslivet. Därför är det arbetet som Scouterna gör så viktigt.

Vill ni läsa mer om Scouternas arbete så finns det på deras hemsida, www.scouterna.se. Idag lanseras dessutom initiativet ”Trygga möten överallt” vilket innebär att materialet är tillgängligt för alla – andra föreningar inklusive – att dra nytta av: http://tryggamoten.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: