Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 4, 2012

Nystart för bloggen – våld i nära relationer måste bekämpas!

Bloggen har tyvärr varit vilande allt för länge, men nu startar jag upp den igen och det med ett – tyvärr – ständigt aktuellt ämne: våld i nära relationer.

Kvinnor är de som är värst utsatta för våld i nära relationer. Varje år dödas i genomsnitt 17 kvinnor i Sverige av en man som de har eller har haft en kärleksrelation till. Långt fler utsätts för våld och andra grova kränkningar.

Allianspartierna har agerat i frågan, bl.a. genom den nya lagen om kontaktförbud som trädde i kraft 2011. Lagen är en skärpning av det tidigare besöksförbudet och syftar till att skydda de personer som är extra utsatta.

Trots förbättringar i skyddet och Alliansens omfattande satsning på justitieområdet, bl.a.genom fler poliser, så upplever många fortfarande våld i nära relationer. Senaste fallet med dödlig utgång utspelade sig i Malmö i februari i år. En tvåbarnsmamma knivhöggs till döds av sin tidigare partner på öppen gata inför sina barn, sex och tre år gamla. Fruktansvärt och tragiskt för samtliga inblandade.

Våld i nära relationer är svårt att komma åt och därmed också desto viktigare att kraftfullt agera mot. Regeringen har under förra mandatperioden tagit krafttag bland annat genom den handlingsplan mot våld i nära relationer som antagits och genomförts.

Med anledning av problematiken författade jag och Andreas Norlénrapporten ”Vem ska tro på mig? – Mäns våld mot kvinnor och annat våld i nära relationer”. Rapporten presenterades i december 2011 och innehåller 50 konkreta förslag mot våld i nära realtioner. Vill ni läsa hela rapporten kan den laddas ned från moderaternas hemsida via följande länk: http://www.moderat.se/web/Rapport_om_vald_i_nara_relationer.aspx

Frågans aktualitet märks tydligt. Senast idag medverkade jag i TV4s Nyhetsmorgon på temat ”våld i nära relationer” där vår rapport togs upp och de slutsatser som däri dras. Vill ni se mig och Magnus Lindgren, generalsekreterare Tryggare Sverige, diskutera frågan så klicka på länken:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sa_brister_samhallets_skyddsnat_for_misshandlade&videoid=2166921

Nu är det dags för uppföljning och utveckling min och Andreas rapport. Jag kommer därför att besöka ett antal Skånekommuner under våren där verksamheter av slaget kvinnojour, polis, socialtjänst etc. får chans till återkoppling och diskussioner i frågan.

Nu på måndag den 5/3 bär det av till Trelleborg för träff med kvinnohuset, kvinnojouren samt KSO Ulf Bingsgård (M) och på tisdag (6/3) besöks Sjöbo där jag ska träffa polis, socialtjänst och KSO Stefan Lundgren (M).

Kommande besök och uppföljningar kommer att presenteras här på bloggen så följ mig gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: