Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 19, 2010

Fastighetsskatt, hur blir det nu då?

Alliansen har ju tagit bort den statliga fastighetsskatten på bostäder under denna mandatperiod – nu förtiden betalar vi i stället en kommunal avgift. Denna avgift är 0,75 % av taxeringsvärdet i småhus, med ett tak för hur stor avgiften får vara som är satt till 6 400 kronor (ungefär). Bor man i flerfamiljshus tas fastighetsavgiften ut med 0.4 % av taxeringsvärdet och motsvarande tak är 1300 kronor per lägenhet.

Denna förändring har skapat det som var den stora kritiken mot fastighetsskatten, en förutsägbarhet och en begränsning av kostnaden för dem som bor.

Vänsteroppositionen tycker nu att detta är orättvist – det finns ju dyra villor – varför ska ägarna av dessa slippa betala över takvärdet – dessa rika lycksökare ska åtminstone få betala för sig – det är rättvisa det i vänsterpartiernas janteretorik. Dessutom ska ju dessa rika snubbar betala förmögenhetsskatt – någon ordning på torpet måste det ju vara!

Detta har socialdemokraterna och vänsterpartiet framfört sedan förändringarna genomfördes! Miljöpartiet föll in i retoriken när uppgörelser började göras.

Nu har man tydligen fått kalla fötter. Det började med att miljöpartiet inte anser att man både ska behöva betala fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Därefter har nu socialdemokraternas ekonomiska talesman meddelat att gränsvärdena man satt nog inte ska gälla – men man återkommer med besked.

Min fråga till dessa partier är varför då? Ni brukar ju anföra att alla dessa rika ”läskiga” personer visst har råd – har man råd med ett dyrt hus då har man minsan råd att betala brukar ni ju anföra. Fast visst ja, jag glömde att man har konstaterat att det visst finns några enstaka personer som bor i hus med högt taxeringsvärde men inte har så höga inkomster. För dessa införs begränsningar, max 4 % av inkomsten…så är vi tillbaka där vi var, innan skatten blev en kommunal avgift med ett tak för kostnaden.

Så alla husägare, vad som kommer att gälla om vänsterpartierna får styra vårt land det är det ännu ingen som vet.

Jag vet i alla fall att socialdemokratisk janteretorik är förädisk. För i deras värld är det alltid någon annan som drabbas. Det vill säga de där allra rikaste, vilka nu dessa är. Eller hur är det nu?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: