Skrivet av: Ewa Thalén Finné | maj 19, 2010

Fortsatta steg mot ett bra försvar!

I dag har vi då i riksdagen fattat ytterligare beslut mot ett användbart och bra försvar – det känns bra.

Sverige kommer nu även äntligen att införa en veteranpolitik – något som borde ha varit självklart sedan åratal tillbaka. Sveriges soldater har varit utsända på utlandsuppdrag i mer än 50 år.

Äntligen inför vi ett väsentligt längre ansvar för Försvarsmakten att faktiskt ta hand om, genom professionell vård hemvändande soldater och deras anhöriga. Därutöver införs en årlig högtidsdag för att tacka alla dem som varit ute i världen för vårt land på svåra uppdrag. Även olika system för utmärkelser till soldater införs.

Därutöver görs personalförsörjningen om. Vi skrotar nu den allmänna värnplikten och låter pliktlagen bli vilande. Och äntligen tar vi bort den sista könsdiskrimineringen även i denna lag. Den ska om den aktiveras användas lika för både kvinnor och män.

Personalförsörjningen kommer i fortsättningen ske genom att de som vill ingå i försvaret ansöker, med samma möjligheter för både kvinnor och män. De som efter ansökan blir antagna kommer att få göra en tre månaders grundutbildning och därefter om de fortfarande vill och antas kommer de att anställas för att kunna göra insatser både inom Sverige och utomlands. Vi kommer att få ett mycket användbart försvar med goda erfarenheter.

När den omställning som vi nu successivt har fatta beslut om kommer på plats kommer vi ha ett försvar med god försvarsförmåga och välutbildade soldater.

Jag kan dessutom konstatera att om vänsterpoppositionen är emot allt – det nya försvaret, den nya personalförsörjningen, den nya veteranpolitiken och därutöver tycker de att det är okay med diskrimineringen mellan kvinnor och män när det gäller pliktlagen och värnplikten. Dessutom vill de spara 2 000 000 000 kronor.

Annonser

Responses

 1. Intressanta nyheter. Utifran dagens (politiska) situation bland det basta man kan onska sig. Anledningen till att jag inte sager ”Fantastiskt!” ar att jag fortfarande anser att vi bor ga med i NATO (och borde ha gjort det for lange sedan). NATO av idag ar en helt annan organisation an kalla krigets forsvarsallians och vi samarbetar redan idag pa flera viktiga omraden – da battre att vara med fullt ut. Om vi gick med i NATO skulle vi dessutom kunna skara ned vara forsvarskostnader avsevart samtidigt som vi bade moderniserade och utvecklade bade dess och gamla vapensystem, flyg och var flotta. Se bara pa Nederlanderna vad de lyckats med till en kostnad av endast ca 2,5% av BNP.

 2. Vem vet vad som sker i framtiden. I dagsläget samarbetar Sverige med NATO utan att vara medlemmar.

  Ytterst har vi Moderater sagt att vi vill att även (S) ska vara posistiva innan vi tar steget och ansöker om medlemskap. Vi tror att det är viktigt med en stor majoritet i Riksdagen för ett sådan steg.

  För egen del skulle det kännas naturligt med ett medlemskap – men så här långt känns det bra med den solidaritetsförklaring som finns mellan EU-länderna.

 3. ”Vem vet vad som sker i framtiden”. Ja det var väl just frågan man behöver kunna svara på när man utformar försvaret. I alla fall om man fattar beslut efter beslut om nedrustning av detsamma…

  • Mitt citat som du tagit från min tidigare replik handlar om medlemskap i NATO och inget annat.

   När det gäller försvaret vill jag understryka att de försvarsbeslut som fattats under denna mandat period stärker vår försvarsförmåga. Vi håller nu på att omställa försvaret för att gå från ett försvar som det tog minst 12 månader att få på fötter till att det på mycket kort tid ska fungera om det behövs. Det är stora förändringar som är på gång som jag tycker känns mycket tillfredsställande.

 4. […] Andra som bloggar om försvaret: Försvarsminister Tolgfors, Wiseman, Strilaren, Chefsingenjören, väpnaren, Johanne Hildebrandt, Sverige och världen, Ewa Thalén Finné […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: