Skrivet av: Ewa Thalén Finné | maj 6, 2010

Vad vill vänsterpartierna egentligen?

Så har då den rödgröna vänsteroppositionen lämnat sitt budgetförslag till riksdagen och jag kan konstatera att man föreslår skattehöjningar, avgiftshöjningar och utredningar.

Det allvarliga med deras förslag är att man i högt tonläge vill införa de mest skadliga skatterna man kan för svensk ekonomi.

Man vill tillbaka till höga marginalskatter, i första steg för dem med inkomster över 40 000 kronor i månaden. Det kan ju i vissas öron låta bra, men ytterst innebär det att alla dem som kan kommer att försöka att tjäna sina pengar på annat sätt. Om man försöker komma ihåg vad som skedde under 1980-talet, så innebar höga marginalskatter att det växte fram en förmånsmarknad, just för att människor ville undvika att betala dessa marginalskatter. Sedan har jag ingen tillit till att man inte kommer att fortsätta att ta bort jobbskatteavdraget som har gett ett vårdbiträde mer än 18 000 kronor mer i plånboken varje år.

Därutöver ska man återinföra fastighetsskatten för ”dyra” villor, de med ett taxeringsvärde över 4,5 miljon kronor. Så dessa fastighetsägare ska åter betala 1 % i fastighetsskatt utan tak. Detta kommer framför allt att drabba storstads- och skärgårdsbor, men även de som bor kustnära på andra platser. Att alla som bor i dessa hus är rika är en myt. Men Mikaela Valtersson har receptet, låna pengar eller sälj. Det kan ju möjligen för några kännas som en ganska besk medicin som utdelas av Miljöpartiets ekonomiska talesperson.

Slutligen så kan jag inte låta bli att bara kommentera detta med förmögenhetsskatten, som ska utredas. Enligt Miljöpartiet och Socialdemokraterna ska den inte drabba företagare, arbetande kapital i företag, eller på annat sätt skada kapitalbildningen. Så min fråga blir då vad som återstår? Jo, villorna som ska få betala fastighetsskatten! Då blir det verkligen en skattechock för en grupp villaägare som har hus på fel ställe. Fast besked om detta ska nu inte komma innan valet, för den frågan ska de utreda – för Vänsterpartiet har ju redan berättat att de minsann vill ha tillbaka den förmögenhetsskatt man hade tidigare – det vill säga den förmögenhetsskatt som undantog de allra rikast.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: