Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 15, 2010

I dag presenterades vårbudgeten

I dag presenterade Finansministern regeringens 2010 års ekonomiska vårproposition. Den är en avstamp mot höstens budget för 2011. I denna budget presenterar man prognoser på hur ekonomin går och kommer att gå i framtiden.

Vi kan konstatera att återhämtningen i ekonomin ser ut att komma tidigare och bli starkare än vad regeringen bedömde i höstas. Tillväxten förväntas bli 2,5 % i år och 3,9 % år 2011. Arbetslösheten bedöms börja minska och sysselsättningen börja öka redan under året.

Flera rapporter visar att Sverige har klarat krisen bättre än många andra länder. I budgeten utvecklas finanserna bättre än vad man trodde under hösten och de offentliga finanserna ser idag ut att stärkas mot målet om överskott på ett bra sätt. Troligtvis närmar sig de offentliga finanserna en procents överskott redan 2013.

Det viktigaste vi har att arbeta med nu och i framtiden är fler jobb och sänkt arbetslöshet. Om vi tittar i backspegeln kan vi konstatera tidigare perioder av lågkonjunkturer har skapat en allt större andel människor som inte kommer tillbaka till arbete då konjunkturen vänder – detta är den utmaningen vi har arbetat med under hela mandatperioden.

Vi har infört jobbskatteavdraget för att det ska löna sig bättre att arbeta. Vi kan konstatera att flera oberoende organisationer anser att jobbskatteavdraget på sikt kommer att öka antalet som arbetar. Och om man bara jämför hur det ser ut idag i lågkonjunkturens efterverkningar så är det fler i sysselsättning nu än hösten 2006. Närmare bestämt 50 000 fler finns i arbete.

Det måste även genomföras insatser mot företagen, så att dessa vill anställa – självklart mycket viktigt. En hel del är genomfört, men mycket återstår, ett par viktiga reformer som har varit efterfrågade och som nu är på gång gäller slopad revisionsplikt för små företag och enklare momsredovisning. Vill man läsa om de åtgärder som är genomförda eller som är på gång rekommenderar jag skriften Växtkraft som finns att beställa via Regeringens hemsida, närmare bestämt finns den under Näringsdepartementet.

Annonser

Responses

  1. Tank att Sveriges regering visat hela varlden att vi ar mastare pa att klara oss ur denna ekonomiska kris. Fast dessa siffror kommer knappt att overtyga alla regeringshatare som ar overtygade om att Alliansen har fel i allt, ar ondskan personifierad och Gordon Brown den enda i varlden som ar handlingskraftig…

  2. Som Reinfeldt sa: Thomas Östros kan nog hitta ett sätt att skylla askan (från vulkanen på Island) på regeringen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: