Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 12, 2010

Lärarlegitimation, ytterligare ett fall framåt!

Under mandatperioden har Alliansen lagt mycket kraft för att göra skolan bättre.

Sverige vill vara ett land med hög utbildningsnivå som internationellt konkurrerar med kompetens och höga löner. Ska vi i framtiden lyckas med detta krävs det att vi får elever som blir bättre, elever som lyckas i skolan och som får den kunskap som krävs.

Under de senaste årtiondena ser vi i stället att fler och fler elever inte klarar godkänt i alla ämnen i skolan, att svenska elever halkar efter. Samtidigt kan vi konstatera att länder i Asien har elever som får god kunskap, och som lätt klarar konkurrensen med svenska elever.

 För att Sverige även i framtiden ska kunna konkurrera med andra västländer och de nya länderna som kommer fram, krävs det en uppryckning på skolans område.

 Det är utifrån detta som jag anser att alla de åtgärder som Alliansen nu genomför känns bra. Vi började med Lärarlyftet, eftersom vi såg att lärarnas fortbildning på många håll halkat efter. Därefter har vi infört krav på ytterligare nationella prov, skriftliga omdömen, det har nu kommit förslag om en ny gymnasieskola, lärlingsutbildning, ny skollag, nya läroplaner och en ny lärarutbildning. Betyg från årskurs 6 införs och vi har gjort en stor satsning mot de lägre årskurserna i läsa, skriva och räkna. Nu kommer läralegitimationer.

Nu tar vi nästa steg och inför lärarlegitimationer, för att ytterligare stärka lärarna. För att få sin legitimation krävs examen från lärar- eller förskollärarutbildning, och ett år på skola med mentor för att därigenom få ta del av rutinerade lärares kompetens. Det påminner om läkarnas AT-tjänstgöring. 

Om dessa åtgärder sedan kommer att vara tillräckliga vet inte jag och troligtvis ingen annan heller – det tar tid innan nya åtgärder slår igenom fullt ut. Men jag tror att vi tar många steg i rätt riktning.

 Att stärka lärarna är självklart mycket viktigt – Läraren är den som ytterst förmedlar kunskap till sina elever – Lärarlegitimationen och en ny lärarutbildning är två viktiga steg framåt.

 Alla minns vi de goda lärarna vi hade – detta kommer att vara en väg för att premiera just dessa!

Bloggat: Fredriks Funderingar, Amanda Brihed – båda (FP).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: