Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 8, 2010

Förutsätts samma höga arbetslöshet?

Idag släppte SKL en unik rapport om framtidens kostnader för välfärden. Man skriver att en skattehöjning med 13 kronor kan bli aktuell till år 2035. De verkar dra slutsatsen att Sverige ska ha fortsatt hög arbetslöshet och stort utanförskap. Här är några av antagandena som gjorts:

 I beräkningarna utgår vi från ett oförändrat arbetskraftsdeltagande per åldersgrupp vilket ger en ökning av antalet sysselsatta med 0,1 procent per år. Medelarbetstiden antas däremot följa en trend på –0,2 procent per år.  Sammantaget betyder det –0,1 procent per år i genomsnitt för antalet arbetade timmar åren 2015 till 2035. Antagande om en genomsnittlig produktivitetstillväxt på 2 procent i näringslivet och definitionsmässigt 0 procent i offentlig sektor ger i demografialternativet en årlig genomsnittlig bnp-tillväxt på 1,4 procent åren 2015–2035. (Källa)
 
Det förutsätter med andra ord att vi fortsätter följa den socialdemokratiska ekonomiska historiken, som om man drar en linje från 70-talet tills nu och förväntar sig att denna linje ska fortsätta rakt i framtiden. En grundförutsättning för scenariot är med andra ord trösklar till arbetsmarknaden och en relativt hög strukturell arbetslöshet (som dessutom blivit högre efter varje lågkonjunktur).
 
SKL-gruppen har gjort ett gediget arbete men jag ifrågasätter att använda facit av den socialdemokratiska politiken som facit för framtiden. Möjligen är den socialdemokratiska lösningen att helt enkelt höja skatterna massivt, exempelvis med de 13 kronorna som folket på SKL har diskuterat. För som politker är det så lätt att ta beslut om andras pengar. Förhoppningsvis stärks förståelsen för behovet av arbetslinjen med dessa siffror i minnet.
 

 

Annonser

Responses

  1. Gedigen?

    tillväxtantagandena ligger på 1,2 respektive 1,4 %. Man tar sig för pannan! Någon nisse på SKL räknar kallt med att Sverige skall befinna sig i någon form av ständig lågkonjunktur för all framtid. De räknar helt enkelt med att MP och V tar makten för evigt!

    Vi har legat 2,44% inklusive mega krisen vi är i nu sedan 94 då svensk ekonomiskpolitik strukturellt har förändrats till dagens Normpolitik. Tillväxten är 1-2 procentenheter fel.

  2. Säkert har de lagt ner mycket tid och kraft på rapporten. Men även jag tycker deras antaganden är en djup underskattning av Sveriges ekonomiska potential.

    Och ja, de verkar ju helt klart räkna på att vänsterpolitiken med högre bidrag och färre jobb får fotfäste även i framtiden. Kanske lite friår och kortare arbetstid på det så…

  3. […] bloggare: Gunnar Hökmark, Ewa Thalén, Kent Persson, Another point of view, Högbergs […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: