Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 7, 2010

Vänstern upphör aldrig att förvåna!

Så gör (V) det igen, denna gång är det pensionsuppgörelsen som ska rivas upp vid regeringsskifte. Den enda blocköverskridande överenskommelse som finns vill man alltså riva upp. Fast det är ju klart, man valde att inte vara med från början.

Alliansen tillsammans med Socialdemokraterna genomförde en blocköverskridande pensionsuppgörelse 1994 som började gälla 1999. Denna uppgörelse var viktig för att skapa ett långsiktigt hållbart pensionssystem. Ett system som var förutsägbart för framtidens pensionärer, eftersom politiker inte kan ratta runt i systemet och som var förutsägbart för statsfinanserna, vilket inte ATP-systemet var.

Andra länder i västvärlden tittar med avundsjuka på Sveriges pensionssystem som är långsiktigt finansierat och konstaterar att de själva behöver göra liknande reformer.

Detta vill nu vänsterpartiet riva upp och kräver att det ska upp till diskussion med de två övriga samarbetspartierna.

Det mest intressanta är nog att Vänstern inte vill spara på börsen, den vill de väl till och med avskaffa. Dessutom tror de ju inte på privat företagande. Hur man ska få värdetillväxt av kapitalet är tydligen ointressant. Att långsiktigt spara på börsen är överlägset det bästa sättet att spara – det finns ingen annan sparform som kommer i närheten.

Vänsterpartiets finansiering ska ske via skatter och pensionsavgifter och det är klart är man ett parti som inte har någon övre gräns för just skatter och avgifter är det väl heller inte svårt att föreslå detta.  Fast ska man få in tillräckligt med pengar till pensionsutbetalningar då får man höja alla skatter, framför allt kommer det att slå mot vanliga människor med vanliga inkomster, förskollärare, industriarbetare, eller affärsanställda.

Nu får jag väl bara hoppas att (S) och (MP) inte tycker att vänsterpartiets förslag är något att ha, men lite orolig blir jag när jag ser tidigare överenskommelser – vänsterns förslag har i dem fått stort genomslag.

Annonser

Responses

  1. Antar att vanstern foreslar ett system som i Kalifornien – att alla maste vara overens for att man skall kunna gora foramdringar. Och nu har de massiva ekonomiska problem.
    eller vill de ha det som i Tyskland dar foretagen haller pa att ga under under pensionsbordan?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: