Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 3, 2010

Fri invandring, eller?

I dagens Barnaministeriet i P4 behandlades ämnet om en papperslös (tillståndslös) familj som gömmer sig i Sverige efter två avslag på asylansökningar. Det är inte första gången vi hör om dessa familjer och säkerligen inte heller sista.

Självklart blir man mycket ledsen när man lyssnar på radioprogrammet om den unga flickan på 10 år som med sin familj lever i en skuggvärld. Lika hjärtskärande är det att höra om andra barn och familjer som lever tillståndslöst, under jorden, här i detta land. En värld där de aldrig vet vad som händer. Där man alltid lever med en stor oro över att bli hittade och utvisade. Där den högsta önskan är att få stanna i Sverige och få de fyra sista siffrorna.

Spontant kan vi nog alla tycka att de ska få stanna – i grund och botten har jag svårt att förstå att lagstiftning och politik över huvudtaget ska kunna reglera i vilket land någon har rätt att bo – det borde alla få bestämma helt på egen hand. Enligt dagens lagstiftning är asyl något som ytterst bestäms i domstol.

Men i verkligheten är det inte så det ser ut. I de allra flesta (troligtvis alla) länder krävs det tillstånd att få bo. I Sverige finns det i dag två vägar in, antingen kan man få asyl, eller så kan man invandra som arbetskraft om man har en anställning. Under alliansen regeringsinnehav har vi möjliggjort just arbetskraftsinvandring för att öka möjligheten för människor att kunna flytta till Sverige även om de inte har flyktingstatus. En möjlighet jag tycker är utmärkt.

Ett reportage som det i Barnaministeriet sätter huvudet på spiken när det gäller dagens möjlighet att få bosätta sig i Sverige. Ska vi ha helt fri invandring eller?

Annonser

Responses

 1. Givetvis skall invandringen var helt fri – kraven staller man istallet nar personen ar i landet (lasa, skriva, halla sig inom lagens domaner etc).

 2. Klart vi skall ha fri invandring! Kraven staller vi nar personerna kommit hit (lara sig spraket, jobb, inte bega brott, vara laglydig etc

 3. Per Vrethem,
  Tror du verkligen det är genomförbart om vi samtidigt har ett generellt välfärdssystem? Redan idag är den ekonomiska migrationen omfattande till följd av att många länders ledare tycks oförmögna att få ordning på ekonomin. Inte minst är detta sant i Afrika.

  Jag är inte emot invandring men det är ju inte rimligt att ha generella bidrags- och sjukvårdssystem i kombination med en obegränsad invandring.

  Därtill är jag inte beredd att acceptera kåkstäder i Sverige, vilket är konsekvensen om vi avskaffar alltför stor del av välfärden för alltför stora grupper.

  Slutsatsen är alltså att måste till ekonomisk utveckling i de fattiga länderna. Att detta sedan ska ha med bistånd att göra hoppas vi är överens om att så inte är fallet.

  Samtidigt har vi stora möjligheter att ta emot kvotflyktingar samt arbetskraftsinvandring. På sikt klarar vi inte de demografiska utmaningarna annars. Men från det till fri invandring är steget stort. För stort.

  • Sjalvklart fungerar det. Sverige ma va fantastiskt men vi ar inte det enda land i varlden folk vill invandra till. Om det dessutom stalls krav pa de som invandrar kommer de att kanna sig stolta att fa bidra till och delta i samhallet. Detta gor att den samhalleliga kakan,, jobb, ekonomi och infrastruktur vaxer. samtidigt gor det Sverige till en mer bytande aktor i den globakliserade varlden eftersom vi blir mindre isolerade och mer lankade mot andra lander.
   Fri invandring behover inte betyda avskaffad valfard – tvartemot. Om vi skall kunna bevara valfardssystemet och dessutom forbattra den allmanna valfarden maste vi se till att valstandet vaxer. Det gor vi genom att oka arbetsutbudet, ideerna om nya foretag och om olika losningar pa samhalliga problem. Med folk fran olika kulturer men alla med en gemensam vilja att bidra till just detta land kan vi gora just det. Det handlar om Sveriges framtid..

   • Vad är det för krav vi ska ställa? Problemet är att vi kommer få ta emot en hel del folk som inte har en grundläggande utbildning eller en utbildning som ligger under den nivå som vi har i Sverige. Oavsett vad du har för krav på dessa kommer det bli svårt att få jobb i dagens Sverige som mer och mer utvecklas till ett renodlat informationssamhälle.

   • Fri invandring innebär per definition att man inte har några krav. Det innebär också att vi inte behöver pröva några asylärende eftersom alla får stanna.

    Det gäller att hålla isär begreppen.

    Fri arbetskraftsinvandring däremot, är en annan sak. Idag har Sverige en av världens mest generösa lagstiftningar på detta område. Det som krävs är att en arbetsgivare hittar en person man vill ta hem till Sverige för att jobba, sedan skickas ett formulär till Migrationsverket och inom någon vecka är detta klart. Skulle tro att man som vanligt kontrollerar mot diverse internationella register så att inte eftersökta slinker igenom.

    Går på studs.

    Så inom ramen för den ”fria” invandring du säger dig förespråka så har redan Alliansregeringen gjort det mesta.

    Notera gärna hur sossarna motsätter sig detta och vill att facken ska få vetorätt i varje enskilt fall. De har ännu inte förstått att i en global ekonomi måste också jobben bli lite mer globala.

 4. Det forbryllar mig fortfarande att folk inte skiljer pa asyl och invandring som ar tva helt olika saker. Jo i bagge fallen innebar det att folk kommer till Sverige, men detta av helt olika anledningar. Folk som soker asyl gor det for att de ar tvingade till det av ett eller annat skal – att stanna kvar i sitt hemland hade inte ens varit ett alternativ. For asylflyktingar skall vi givetvis fortsatta att stalla samma krav som tidigare – papper/arlighet och att de inte finns i brottsregistret mm. Vad galler regelratta invandrare sa ar saken helt annorlunda – det finns nastan ingen, forutom rena luffartyper/bohemer, som flyttar fran sitt hemland och river upp allt dar bara for nojes skull. Det finns en overdriven tro pa att fri invandring skulle innebara att folk flyttade till Sverige i tusentals bara for att parasitera pa systemet. Visst har vi det bra har men vi ar faktiskt inte det enda fantastiska land i varlden som folk dras till/vill flytta till.
  Om vi staller krav pa de som vill invandra/flytta till Sverige (som kommer utanfor EU/EES-omradet), som att de skall ha papper, inte ha nagot brottsregister och ha antingen ett tryggat uppehalle, amnar studera eller tanker etablera sitt foretag har ser jag faktiskt inget problem med fri invandring. Fler folk, fran olika kulturer och med olika erfarenheter som vill bo har och bidra till landets utveckling betyder inte i forsta hand okad belastning pa vart system. Folk som vill forbattra sin situation och gora nagot av sitt liv vill inte i forsta hand leva pa bidrag – de vill bidra till valfardssamhallet (bade av egoistiska sjal men ocksa for att deras narmaste skall fa det battre).
  Dessutom ar inte arbetsmarknaden ett begransat vasen som endast har rum for ett visst antal foretag och ett visst antal jobb. Fler personer och fler ideer betyder bade okat arbetsutbud och okad konkurrens (om befgintliga jobb) men ocksa att det faktiskt kan ske ett tillskott av bade foretag och jobbsektorer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: