Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 31, 2010

Det vänder men jobben släpar något

Konjunkturinstitutet meddelade idag att de tror att Sveriges ekonomi kommer växa med 2,4 procent i år. Samtidigt tror de på kraftfullt stärkta statsfinanser, så starka att Anders Borg noga poängterar att det är Finansdepartementets bedömningar som ligger till grund för budget. Däremot tror KI att arbesmarknaden kommer att släpa efter, vilket i så fall följer Europas mönster. Arbetslösheten blir däremot betydligt lägre än KI tidigare trott, 9,1 procent snarare än runt 12 procent.

Själv tror jag att vi genom att ytterligare stärka företagandet och göra det billigare att anställa, så kommer vi också att snabbare få ner arbetslösheten. Ungdommarna behöver dessutom särskilt stöd. Men då kan vi inte satsa pengarna på bidrag, friår och ersättningar.

Annonser

Responses

 1. Hej Ewa!

  Det här med arbetslösheten är ett stort problem, och ett ännu större problem är hur man mäter arbetslöshet eftersom man bara tar med de som finns registrerade hos arbetsförmedlingen.

  Om man vill komma närmare sanningen så borde man ta med alla som inte är registrerade hos arbetsförmedlingen därför att de väljer att vända arbetsförmedlingen ryggen. Dvs, unga, unga vuxna, nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade som har valt att SKITA i arbetsförmedlingen för de tycker att de klarar sig bättre utan arbetsförmedlingen.

  Denna grupp är mycket större än de som är registrerade på arbetsförmedlingen, detta därför att alltfler är IT-kunniga och behöver inte Arbetsförmedlingen eller några coacher eftersom de vet att jobben inte finns i Sverige, och att de flesta annonser i platsbanken är så kallade ”Ghost ads.”, dvs planterade annonser för jobb som inte finns i verkligheten. Detta har kommit att bli ett mycket välkänt problem som har importerats från bemanningsbranschen. Det visar sig nämligen att alltfler kör med så kallade ”Ghost ads.” för att lura till sig information från människor. Om detta kan man läsa på den mycket välrespekterade sidan Ripoff report. (www.ripoffreport.com/)

  Dessutom visar det sig att många av jobben som finns i AF Platsbanken är från oseriösa telemarketingbolag som bara byter namn hela tiden när det avslöjas att ägarna bakom dessa bolag är inblandade i ekonomiskt skumrask och oärliga affärsmetoder. Dvs, de bara fortsätter sin verksamhet under ett annat namn och sedan lägger in nya annonser, och Arbetsförmedlingen går på dessa ”bluffar”.

  Tyvärr visar det sig också att många jobbdatabaser sysslar helt öppet med så kallade ”Ghost ads.”, tex luras människor av Careerbuilder och andra liknande jobbdatabaser som agerar i Sverige.

  Så i verkligheten så finns nästan inga riktiga jobb utan de flesta annonser i AF Platsbanken är inte jobb som väntar att tillsättas utan i själva verket jobb som redan är tillsatta. De är bara utlagda för att det skall se bra ut och för att man skall försöka ”lura” människor att ge ifrån sig information.

  Dessutom visar Omvärldsanalytikern Bengt Kristensson Uggla i sin bild ”Kampen om verkligheten” att vi går mot ett helt nytt samhälle där arbete inte längre är centralt utan bara något väldigt lite och att det istället ersätts av fritid som blir den nya heltidssysselsättningen. Han har gjort en gedigen studie över tid och han visar hur det hänger ihop med samhällsutveckling och att alltfler företag inte har behov av att anställa människor utan att människorna ersätts av robotar. Detta leder fram till att arbete inte längre blir en heltidssysselsättning och inte ens en deltidssysselsättning utan bara blir något ”maginellt”. Fler får istället en situation där fritid blir den nya heltidssysselsättningen. (Kristensson Uggla. 2002).

  Detta betyder i grund och botten att Arbetslinjen är dömd att misslyckas och att fler kommer att behöva hjälp av samhället via transfereringssystemen, dvs bidrag av olika slag.

  Således springer samhällsutvecklingen ifrån politikerna och snart kommer fler att hamna i den situation som Kristensson Uggla (2002) lyfter fram som den ”rådande verkligheten” för allt fler.

  Mvh

  Mikael


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: