Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 29, 2010

Ett ologiskt steg

Gudryn Schyman (FI) och Carl Schlyter (MP) slår ett slag för att minska tillväxten med färre jobb och mindre pengar till välfärden som följd. Schlyter vet vi sedan tidigare likställer konsumtion med miljöförstöring, trots att exempelvis den växande tjänstesektorn har mycket låg miljöpåverkan.

I grunden är deras debattartikel ett flagrant påhopp på våra förutsättningar att klara såväl jobb som välfärd och klimatpolitik, och i grunden djupt ologiskt. Även om alla kanske inte vill kännas vid det är våra ambitioner på de flesta områden beroende av något så grundläggande som pengar. Utan företag som tjänar pengar blir det inga jobb. Utan jobb blir det inga skattepengar till välfärden. När jobben blir färre, välfärden sämre och människors marginaler mindre så får miljö- och klimatpolitiken stå tillbaks.

Schyman och Schlyter tror att vi kan lösa framtida demografiska utmaningar (en allt äldre befolkning) genom att dela på jobben. I så fall har jag en nyhet: Vi behöver jobba fler timmar totalt i Sverige, inte dela på dem vi redan har. Det kommer krävas 300 000 fler i sysselsättning om vi ska behålla nuvarande välfärd och pensioner. Vi moderater vill dessutom satsa mer.

Man undrar ju om dessa vänsterdebattörer någon dag kommer att vakna upp och inse hur vi får råd till våra gemensamma behov. Tyvärr kommer nog så inte att ske och därför är det av yttersta vikt att deras förslag inte blir verklighet. Vaccinet stavas Alliansseger den 19:e september.

Hans Åberg frågar sig om svenskarna vill byta framtida standardförbättringar mot kortare arbetstid, och konstaterar helt rätt att Miljöpartiet mörkat sina sanna ideal. Magnus Andersson ifrågasätter bland annat att politiker ska bestämma över hur mycket fritid man har eller vad man ägnar den åt. Johan Ingerö skriver att debattörerna bör få ett ekonomipris, men är självfallet ironisk.

Annonser

Responses

 1. […] av de inkonsekvenser som förslaget innehåller. Johan Ingerö på dråpliga formuleringar. Även Ewa Thalén Finné förfasar […]

 2. Så kortare arbetstid skulle inte vara en standardökning? Det är den ENDA standardökningen jag önskar mig just nu.

  Pengar är dessutom inget nödvändigt i ett samhälle, profitmotivet får folk att göra bra korkade saker.

  • Johan, att korta sin arbetstid är inte svårt. Det är bara att gå ner i arbetstid, så din standarökning, som du ser det, är inte svår att genomföra. I grunden är det stora problemet vi har i dag att åtminstone inom stora delar av vård och omsorg att få heltidstjänster. Morgondagens fattigpensionärer kommer att vara kvinnor som hela livet arbetar deltid.

 3. Ditt perspektiv är alltför snävt. Se mina kommentarer:

  http://istappar.wordpress.com/

 4. Kortare arbetstid leder inte i verkligheten till att arbetslösheten blir påtagligt mindre. Därför kommer den att kosta väldigt mycket genom två effekter: löneminskning och skattehöjning. Den senare effekten orsakas av att den offentliga sektorn måste kompensera förkortningen med fler anställda från den privata sektorn. Det sker genom skattehöjningar.

  Samtidigt måste skatterna höjas för att fler som arbetar med äldrevård och omsorg måste anställas av demografiska skäl, vilket MP tycks ha glömt. Eftersom de lågavlönade ska kompenseras för förkortningen genom skattesänkningar enligt MP kommer skattehöjningarna för övriga grupper att bli enorma.
  /DNg

 5. Kan bara instämma med Danne Nordling! Mycket bra skrivet!

  Detta är i sanning ett komplett ologiskt förslag givet den verklighet vi faktiskt lever i. Världen är inte ett rosaskimrande moln där människor dansar i glädje utan att behöva oroa sig det minsta.

  Slutar vi arbeta slutar samhället att fungera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: