Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 25, 2010

Jobb jobb jobb!

Att frågan om jobben står högt på dagordningen inför höstens val är självklart. Mitt i en lågkonjunktur med arbetslöshetssiffror runt 8 % är många berörda!

Jobbfrågan har flera dimensioner. Den allra viktigaste gäller hur vi långsiktigt skapar förutsättningar för full sysselsättning. När Alliansen tillträdde hösten 2006 genomförde vi flera åtgärder för att öka antalet arbeten. Vi genomförde åtgärder för att fler ska vilja arbeta och fler ska vilja anställa. Fram till finanskrisen gick det mycket bra och antalet i arbete ökade konstant. Sedan slog lågkonjunkturen till som slog mycket hårt rakt in i industrin och exportsektorn. Detta skapade självklart ökad arbetslöshet.

När krisen slog till genomfördes flera snabba beslut för att minska finanskrisens verkningar och för att möta lågkonjunkturen. Bankgarantier, insättningsgarantier, stora satsningar på infrastruktur, en genom tiderna gigantisk satsning på forskning, ROT-avdrag, fler utbildningsplatser på komvux, yrkesvux, universitet och högskolor, utbyggnad av arbetsmarknadsåtgärder, ytterligare satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och ett mycket stort extra statsbidrag till kommunerna är några åtgärder.

Jobbfrågan är ju just så komplex att man måste ha både en strategi på långsikt och vara beredd till åtgärder vid dåliga tider och den ena sidan får inte skymma den andra.

Jag kan konstatera att vår långsiktiga politik har gett resultat, 2009 var det 150 000 människor fler i arbete än 2005, eller 69 000 fler än 2006. Då har sysselsättning 2009 sjunkit från 2008 som var ett toppår.

Väljarna anser enligt undersökningar att vår politik för jobb är mer trovärdig än de rödgrönas och kanske kan det bero på att de allra flesta märkte att det gick väldigt bra för Sverige innan krisen slog till.

Från Alliansens sida kommer vi fortsatt att arbeta för full sysselsättning – för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för jobb. Mycket är gjort men självklart finns det mycket kvar att göra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: