Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 16, 2010

En höna av en fjäder

Läser att socialdemokraterna försöker göra NATO-frågan till något att plocka billiga opinionspoäng på. Precis som Carl Bildt säger är det ju lite märkligt att Mona Sahlin inte ställer sina frågor om Sveriges utrikespolitik till ministrarna, snarare än att skriva brev till media!

Mig veterligen brukar man inte berätta alltför specifika detaljer om försvarsplanering för media, eftersom även intressen utanför Sveriges gränser läser våra tidningar… Men oavsett så faller ju det här helt platt eftersom hon och övriga i den rödgröna röran har möjlighet att ställa alla dessa frågor direkt till ministrarna – som ledande politiker har de den förmånen och då borde de använda den. Och avseende Sveriges relationer till andra länder kan de ju passa på att ställa den frågan när de ändå ska gå Utrikesnämndens möte.

Avseende NATO kan vi ju bara konstatera att i princip hela det demokratiska Europa är medlemmar där, men att Sverige nog även fortsättningsvis kommer att hålla sig något utanför. För vår del är det därför viktigt med ett gott samarbete med EU-länderna, och genom EU har vi också en solidaritetsförklaring att hjälpa varandra i händelse av kriser. Detta har hela den röd-röda röran ställt sig bakom.

Annonser

Responses

  1. Det är väl en viss skillnad på försvarsplanering som gäller Sverige jämfört med insatser i utlandet som gör att Sverige kan hamna i krig med Ryssland. Ett risktagande som sker utan något demokratiskt godkännande från svenska folket.

  2. Det är klart att så är fallet, men samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom EU:s solidaritetsförklaring. Min poäng är att det i grunden blir lite löjligt när man skickar brev via media om en fråga som man precis varit på ett möte och haft möjlighet att diskutera.

    Ordet solidaritet ska också i det här sammanhanget ses som ömsesidig mellan alla EU:s länder, vilket innebär att den är dubbelriktad.

    För övrigt har jag mycket svårt att se hur Ryssland skulle ha något att vinna på en konflikt, och min förhoppning är att de även själva inser detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: