Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 8, 2010

Rapport: Så drabbar höjd skatt kvinnor!

Hur vore det att få 15 000 kronor mer i handen? En fråga som för många kan tyckas vara retorisk – hur skulle det gå till?

Faktum är att under denna mandatperiod är det just det som en förskollärare har fått, till och med, med råge.

I detta land pratar vi ofta om skatter och dess nivå på samhällsnivå och mycket sällan utifrån den enskildas perspektiv. För att råda bot på detta har vi Skåne idag presenterat en rapport om vad det för fyra olika inkomstgrupper kan komma att betyda om Socialdemokraterna i stället styr, eller skulle ha styrt denna mandatperiod.

  Som exempel kan jag plocka fram förskolläraren jag nämnde ovan. I Staffanstorp har hon denna mandatperiod fått 60 öre i sänkt kommunalskatt och därutöver fått jobbskatteavdrag. Om detta inte skett hade hon i dag haft drygt 18 000 kronor mindre per år att använda enligt eget huvud. För butiksbiträdet har inkomstskatten sänkts med nästan 15 000 kronor per år. Sådana inkomstförstärkningar är inte dumma att få.

I Skåne för tillfället föreslår Socialdemokraterna i Regionen en skattehöjning med 60 öre, i Staffanstorp vill de höja med 50 öre, totalt 1:10, därutöver säger socialdemokraterna nej till fjärdesteget av jobbskatteavdraget. För förskolläraren innebär dessa förslag omedelbart att den disponibla inkomsten, det vill säga pengar man har kvar när skatten är betald skulle minska med 5 550 kronor per år och för butiksbiträdet med 4 350 kronor. I relation kan jag bara sätta att en termins kostnader för att rida är ungefär 3000 kronor. 4 350 kronor motsvara jojo-korten för sex zoner under ett halvår, eller motsvarar 360 liter bensin.   

I min värld vill jag möjliggöra för fler att kunna bestämma över en större del av sina egna pengar. Skatten måste minska för låg- och medelinkomsttagare – denna mandatperiod har vi tagit några viktiga steg.

I måndags publicerade vi skånska riksdagsledamöter en skatterapport som avhandlar just detta.

Läs gärna rapporten som finns här.

 

Media som rapporterat om detta:

Trelleborgs Allehanda

Kristianstadsbladet

Annonser

Responses

  1. Mycket bra rapport, den kommer ni ha nytta av i Skåne. I Södra Älvsborg ligger (S) lågt med skattehöjningar i kommunerna men lägger budgetförslag som är på gränsen till vad man klarar av utan att höja skatten. Så även där bör de med låga inkomster vara försiktiga med att rösta på (S).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: