Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 18, 2010

Möjliggör fler extraarbeten för unga!

  Läste just i Svenskt Näringslivs nyhetsbrev att Arbetsmiljöverket arbetar med att ta fram nya föreskrifter för hur ungdomar ska kunna arbeta. Enligt nyhetsbrevet bygger de nya föreskrifterna på ett uppdaterat EU-direktiv.

 Tydligen ska man om man är under 18 år aldrig få arbeta och gå i skola mer än 8 timmar per dag, dessutom måste man ha sammanhållande vila på 48 timmar per vecka – vilket i princip utestänger alla ungdomar att jobba på helger eller kvällar. Självklart ska unga som går i skolan prioritera sin skolgång, men att genom regida tolkningar av regelverk i princip stänga arbetsmarknaden för unga är att göra dem en otjänst. Redan i dag är det mycket svårt för unga att hitta extrajobb att göra det svårare är fel väg att gå.

 All forskning visar att ju tidigare man har möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden, genom helgjobb, extra jobb eller för den delen genom praktikplatser, desto lättare är det sedan att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden och få ett fast arbete.

 Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem och har varit det under lång tid (ibland ”glöms” det bort att ungdomsarbetslösheten även var hög 2005-2006 under högkonjunktur). 

 Alla vägar för unga att kunna arbeta måste uppmuntras. Så istället för att krångla till regelverken än mer, borde arbetsmiljöverket jobba för att ta bort så många hindrande regler som möjligt. Man borde vara tillåtande, (utan att äventyra säkerheten naturligtvis).

 Fram för möjligheten för ungdomar att extraarbeta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: