Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 10, 2010

Att äga eller inte äga?

Att äga företag är riskfullt likväl som det kan vara en god affär – bolag som går bra ger utdelning och bolagets aktier ökar i värde, då brukar allt vara gott och väl. Men bolag som går dåligt drabbas av sänkt värde på aktier och som ägare kan man bli tvingad att tillskjuta ytterligare kapital, alternativet är att bolaget läggs ner. Ingen aktieutdelning får man heller.

 Min utgångspunkt är att det offentliga inte ska äga företag – det ska andra göra. Staten ska istället sätta upp regelverk för hur företag får drivas, vad de får göra osv.

 Sedan kan man ibland vara pragmatisk – det kan finnas fall där det är okay med statligt ägande om det finns en tydlig samhällsnytta, men då ska detta också märkas i ägardirektiv.

Diskussioner om statligt ägda företag har under mandatperioden varit livlig. Framför allt är vänsteroppositionen varit emot de försäljningar som Alliansen har gjort. (Även om Socialdemokraterna med regeringsmakt sålt lite Telia och så). Jag upplever att det bärande argumentet från oppositionen har varit ekonomiska. Vi förlorar utdelning! Fast då förutsätter man ju att företag som i dagsläget går bra, alltid kommer att göra det – och sådana garantier finns aldrig. Titta nu vara på vad som händer med SAS – ett bolag som inte alltid gått dåligt.

 För nu är det dags för ännu en nyemission för SAS, den andra på kort tid. Flygbranschen är nu i en svacka, färre människor flyger, och vissa flygbolag går inte bra. Ett av dessa är SAS. För mindre än ett år sedan fick ägarna bidra med 6 miljarder kronor, Svenska statens andel var då 1,3 miljarder. Denna gång behövs 5 miljarder enligt uppgift i media är den svenska andelen 1 miljard.

Från Alliansens sida har vi velat sälja SAS, innan valet var bolaget med på vår försäljningslista – sedan visade det sig att bolaget gick så dåligt att det inte gick att sälja utan stora underskott, därför togs SAS bort från försäljningslistan. Däremot har vi hela tiden sagt att bolaget ska säljas när vi får tillräckligt bra betalt, det tycker vi är en viktig parameter.

Det intressanta som nu har inträffat är att Miljöpartiet med emfas vill sälja nu – oavsett konsekvenserna. Socialdemokraterna vill även de sälja, men har samma inställning som regeringen och Alliansen, när priset blir bättre.

 Hela frågan om statligt ägande sätts på sin spets just när företag går dåligt och jag vet vad min ståndpunkt i frågan är.

Annonser

Responses

  1. Se nu till att tjänsteföretagen får hjälp i de nya branscherna. Allting är inte som förut!

    Mvh http://fms-gotland.blogspot.com/

    Lennart Bladh
    Svenska Institutet FMS

  2. 11 500 har fått jobb tack vare hushållstjänster, enligt Almega som baserar siffrorna på Skatteverkets uppgifter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: