Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 3, 2010

Hälla pengar i byggbolagens fickor

Konstaterar att även Svenska Dagbladets ledarsida ställer sig starkt kritiska till vänsteroppositionens så kallade bostadspolitik. Frågan är om de denna gång, i sin kommande vårproposition alltså, kommer att fylla ”miljarprogrammet för miljonprogrammet” med åtminstone en endaste miljard. Sist lyckades socialdemokraterna nämligen inte få fram mer än några hundra miljoner, så det där med luftslott och korthus blev ju plötsligt väldigt visualiserat.

Jag kommenterade vänsterpartiernas bostadspolitiska fusköverenskommelse på Moderata Civilkommitébloggen igår. Så gjorde även min kollega Anti Avsan.

Så här skriver Fastighetsägarna om socialisternas planer på att ge bidrag till bostadsbyggande:

– Subventioner i syfte att stimulera byggande utgör en bärande del av det rödgröna förslaget. Av erfarenhet vet vi att subventioner inte fungerar. Investeringsstöd driver kostnadsökningar, risken är också att de permanentas och därmed försenar mer angelägna reformer som skapar stabilitet på hyresmarknaden, avslutar Reinhold Lennebo.

Annonser

Responses

 1. Hej!. Ibland kan subventioner faktiskt fungera för att skapa en möjlighet för de som faktiskt vill bygga billigare bostäder.

  Om er bostadspolitik får fortsätta så drivs alltfler ungdomar ut på parkbänkar eller får sova i trappuppgångar därför att ungdomarna får inte och har inte råd med era dyra bostadsrätter. Många har inte rika föräldrar som kan gå in och köpa en dyr bostadsrätt till dem.

  Om nuvarande bostadspolitik får fortsätta så drivs framtidens arbetskraft ut ur landet och
  vi ser redan nu att alltfler ungdomar, och unga vuxna och nyutexaminerade välutbildade akademiker tvingas lämna landet för att ens kunna leva ett värdigt liv.

  Alltfler svenskar och då i första hand ungdomar, och unga vuxna utvandrar/emigrerar till länder
  utanför EU därför att här i Sverige känner vi oss inte längre önskvärda någonstans i samhället.

  Men, i länder som Australien, Amerika och Kanada tas vi emot med öppna armar och
  där finns det Entry Level Jobs för oss och där
  har man kopplat ihop utbildning och arbetsmarknad på ett förträffligt sätt så ingen
  trillar mot sin vilja ut i utanförskap. Dvs, det
  finns enorm efterfrågan på arbetskraft så
  ingen behöver vara orolig att kastas ut ur samhället mot sin vilja. På grund av den mycket välutvecklade samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad så är det hur lätt som helst att få ett fast jobb redan innan examen och ännu lättare efter examen. Många lämnar därför Sverige och vänder Sverige ryggen.

  Alltfler lämnar Sverige i yngre åldrar. Alltfler har hittat att det finns en mer ekonomiskt hållbar väg än att köra fast i det påtvingade utanförskapet i Sverige och den sociala exkluderingen.

  De har hittat att det finns möjlighet att istället gå vägen via U.S. High School för att på den vägen
  komma snabbare in på arbetsmarkanden än om de hade stannat och gått gymnasiet i Sverige.

  Vi ser också alltfler som väljer att gå på college i Amerika och Kanada därför att samverkan mellan Akademi och verklighet är otroligt välutvecklat därborta. I USA har de något som heter ”University-Community Partnerships” och dessutom har de massvis med ENTRY LEVEL JOBS – NO EXPERIENCE NEEDED.

  I Kanada har de sitt ”Federal Student Workers experience Program” som kopplar ihop akademi med verklighet. Sedan har de ett enormt intresse därborta av just akademiskt utbildad arbetskraft och då i första hand samhällsvetare. Dessa rekryteras bland annat genom programmet ”The Canada School of Public Service”.

  I Sverige är det totalt omöjligt att få ett jobb som motsvarar ens kompetens och då går i princip inte att få några som helst jobb om man har en teoretisk samhällsvetenskaplig examen från Universitet eller Högskola därför att vi har ”brännmärkts” av både Svenskt Näringsliv och TCO genom de två rapporterna ”Akademi eller verklighet” och ”Jakten på anställningsbarhet”, där människor hängs ut och kallas oanställbara utan att de får möjlighet att försvara sig.

  Det gör att alltfler unga, men även många unga vuxna, och nyutexaminerade akademiker lämnar Sverige för USA och Kanada där man istället har en annan livsfilosofi, nämligen: NOBODY IS UNEMPLOYABLE.

  Så med er bostadspolitik så kommer ni få ett Sverige med bara överklass och pensionärer, medan ungdomarna väljer att utvandra/emigrera därför att vi får bättre möjligheter utanför EU.

 2. Drakenberg, du vill alltså ha fler subventioner och fler regleringar på Sveriges i särklass redan mest reglerade marknad? Det här råkar vara en fråga jag kan en del om…

  Ditt resonemang verkar motsägelsefullt.

  Du skriver en massa om ”er bostadspolitik”. Vilken del av den är du särskilt inte gillar? Att det är bostadsbrist och att prisbildningen på bostadsrätter därmed springer iväg, är det en konsekvens av bostadspolitiken? I så fall kan man ju fråga sig VILKEN bostadspolitik.

  Det är ju inte så att regeringen avskaffat hyresregleringen eller ännu gjort större förändringar av plan- och bygglagen. Du verkar mest vända dig emot situationen på bostadsmarknaden och gör ett antagande att de ju självklart måste bero på den borgerliga bostadspolitiken, men situationen såg ju ganska snarlik ut under sossestyret också.

  Det finns hur mycket material som helst som visar på att byggindustrin är Sveriges minst effektiva industrisektor. Jämfört med andra jämförbara länder sägs att vi har 40% högre priser för nybyggande (siffror från Eurostat, Boverket m.fl.).

  Med andra ord, för varje miljard av skattepengar man använder för att bygga bostäder är 400 miljoner en kostnad till följd av ineffektivitet.

  Tror du förändringstrycket i byggindustrin, att rationalisera fram effektivare lösningar i produktionen, jaga kostnader osv, kommer att öka om man helt plötsligt börjar ge dem skattepengar. Det blir som en belöning för ett felaktigt beteende och är knappast långsiktigt.

  Problemet i Sverige är inte att det finns för bostäder av en särskild sort, problemet är att det totalt alla boendeformer sammanlagt finns för få bostäder. Flyttkedjorna blir lidande när man inte kan göra en bostadskarriär, liksom det drabbar dem som letar sin första bostad.

  Sedan, eftersom du jämför med länder som USA m.fl. I dessa länder har man inte ens i närheten en så överreglerad bostadsmarknad. Och att ens börja nämna subventioner i dessa länder väcker ramaskri…

  Avslutningsvis tycker jag du bör uppmärksamma på vilket sätt finanskrisen har drabbat byggandet, och vilka enorma insatser som gjorts för att tina upp kreditgivningen – exempelvis med kreditgarantier under byggtiden från BKN. En förutsättning för byggandet är en väl fungerande kreditsektor. På vilket sätt blir denna bättre av subventioner?

  Att sedan arbetsmarknaden har allvarliga problem i sitt funktionssätt är ytterligare ett problem, men tror du det blir lättare för ungdomar att få jobb om man dubblerar arbetsgivaravgifterna för dem? Och återigen, tror du detta beror på att Sverige har:
  A) Alltför omfattande regleringar.
  B) Alltför höga skatter på arbete.
  C) Både och.
  D) För lite av regleringar och skatter.

 3. Mikael, se mitt svar på moderatacivilkommitten.wordpress.com/

 4. Hej!

  Dagens bostadspolitik fungerar ju inte. Ser inte alliansen och dess supportrar att det finns inga som helst bostäder som ungdomarna har råd att ens efterfråga idag.

  Ungdomar har inte råd med hyror på över 6000 kr/månad. Det byggs för eliten idag. Det hade varit bra om man hade haft mer billiga hyresrätter som ungdomar har råd att efterfråga. Att ombilda fler hyresrätter till bostadsrätter gynnar inte de ungdomar som efterfrågar billigare boende.

  Det är uppenbart att för många så kan ända lösningen till slut bli att utvandra därför att
  när man kommer upp i att ha sökt mellan 5000 – 10000 jobb och som jag och många andra blivit bortsorterad/utsorterad eller utfryst överallt då inser man att ens situation är ohållbar, och lösningen är inte att bara fortsätta på den inslagna vägen och få ytterligare 10000 – 20000 ”nej tack”.

  Speciellt gäller de för de som är nyutexaminerade och som på grund av det borttagna studerandevillkoret inte har någon A-Kassa och som heller inte får något stöd eller hjälp av Arbetsförmedlingen.

  AF har själva sagt ifrån till just oss att ”nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker kan vi inte hjälpa det minsta eftersom det ingår inte i vårt uppdrag”.

  Vi kan jämföra med tex USA där man har Entry Level jobs. Dessa är mycket enklare att få därför att de ofta är antingen Entry Level – No Experience Needed eller Entry Level – Full training provided.

  Sådana här jobb finns inte för oss i Sverige någonstans och då blir det naturligt att söka
  dessa Entry Level jobs i Nordamerika istället.

  Det säger sig självt att söker man jobb och aldrig får något överhuvudtaget och månad efter månad går, då inser man att ”I Sverige är jag ICKE ÖNSKVÄRD någonstans”.

  Ni förstår uppenbart inte hur det är att alltid bli bortsorterad/utsorterad, och totalt utfryst överallt där man söker jobb, dvs tvingad till utanförskap och social exkludering.

  Ni har uppenbarligen aldrig själva utsatts för den här behandlingen, så ni har ingen aning vad det är jag går igenom dag in och dag ut, månad in och månad ut. Snart har jag travar som går från golv till tak och som täcker vägg efter vägg. Det är travar av NEJ TACK – du behövs ingenstans.

  Det är klart som fan att man känner sig mobbad och kränkt när man först investerar hela sin själ och all sin tid i en utbildning och sedan söker jobb men blir bortsorterad/utsorterad hela tiden.

  Jag började faktiskt att söka jobb långt före jag blev färdig med min utbildning, men inte ens deltidsjobb/extrajobb kunde jag få utan redan då började de sortera bort mig överallt på arbetsmarknaden.

  Sedan fick jag tips om KY så jag sökte en utbildning som inriktade sig på ett yrke som det finns stor efterfrågan på. Jag sökte på två olika orter för att öka min chans att bli antagen. Men, även där blev jag offer för bortsortering/utsortering och utfrysning. 150:e reserv på ena stället och oplacerad på det andra stället.

  Så när jag ser att alla dörrar slås igen i mitt ansikte överallt i hela Sverige så är det klart som fan att jag tycker att det känns om att det är lika bra att utvandra/emigrera för i Sverige spelar det ingen roll vad jag försöker med eller hur hårt jag anstränger mig, jag är helt enkelt bortsorterad/utsorterad och utfryst överallt.

  Så kom inte och snacka skit om att jag inte vet hur det fungerar i det här landet.

  Mitt fall är långt ifrån unikt, det finns massvis med människor som råkar ut för samma sak men som inte vågar berätta för de är rädda att bli ännu mer kränkta och påhoppade av politiker och andra människor som saknar empati och medmänsklighet.

  Mvh

  Mikael

 5. Vi verkar ju tyvärr prata förbi varandra. Nåja.

  Du skriver väl om entry level jobs, men det tror jag aldrig i mitt liv att facken och sossarna skulle köpa. Centerpartiet har lagt några sådana förslag med lägre ingångslöner för unga osv. och i praktiken blivit lynschade av vänstern.

  Såg på tv häromdagen och de som verkligen har svårt att komma in på arbetsmarknaden är de utan högskoleutbildning, men det beror säkert på vilken utbildning man har.

  Kan väl bara säga att det är jäkligt trist att du inte hittar ett jobb, men för att du ska få ett jobb så behövs en politik för arbete – inte bidrag. Att det i sin tur skulle vara ett uttryck för bristande empati håller jag inte med om. Tvärtom.

 6. Hej! Det jag vill ha sagt är att om vi skall få det hela att fungera för de högskoleutbildade och universitetsutbildade som idag kallas för ”oanställbara” av både TCO och Svenskt Näringsliv , så måste vi börja om från början.

  Till att börja med måste vi se ”Vad är problemet?”

  Problemet är att det är bristfällig eller ingen samverkan mellan akademi och arbetsmarknad inom väldigt många universitets och högskoleutbildningar. Detta lyfts fram i bland annat rapporterna ”Akademi eller verklighet” och ”Jakten på anställningsbarhet”.

  Men, givetvis får ju var och en söka och gå den utbildning som han/hon vill.

  Men, problemet är att det är dålig eller icke existerande vägledning för de som skall söka
  utbildning därför att varken studievägledare eller
  informationen från universitet och högskolor svarar på den fråga som vi vill ha svar på, nämligen: ”Blir jag anställningsbar efter det här och finns det avsättning för min kompetens och mina kunskaper efter examen?”.

  På grund av det borttagna studerandevillkoret så försvåras omställningen mellan utbildning och arbete och forskning från Umeå Universitet visar på att det spelar ingen roll om man söker många jobb, det ökar inte sannolikheten att man lyckas hitta ett jobb.

  Sedan är det stenhård konkurrens om alla jobb, det kan vara upp till 2500 sökande på varje jobb om man har otur och då är det givetvis så att arbetsgivarna prioriterar att anställa personer som har lång arbetslivserfarenhet och som har massvis med referenser.

  Därför blir det tyvärr som så att många nyutexaminerade från universitet och högskolor hamnar i en mycket svår ekonomisk situation eftersom CSN inte bryr sig om denna verklighet. De skall numera ofta ha hela studielånet återbetalt inom en vecka. Jag har flera vänner som råkat ut för detta och de har fått en enda faktura från CSN på 250.000 kronor, och enda sättet för dem att kunna återbetala det här därför att de precis som jag inte lyckas få några som helst jobb är att ta sms-lån för att snabbt få fram pengar för att kunna betala CSN som ofta hotar med KRONOFOGDEN om de inte genast får betalt.

  Jag ljuger inte utan talar sanning. Det är orimligt att CSN inte bryr sig om vår verklighet och vår livssituation utan de skiter fullständigt i att de knuffar oss rakt i armarna på Kronofogden.

  Så CSN har då sätt till att vi definitivt inte kan få vare sig jobb eller bostad, för med en betalningsanmärkning så kan man glömma hela bostadsmarknaden under åtminstone 3-5 år, för det är så lång tid det tar att försöka få bort noteringen om man har hamnat hos Kronofogden mot sin vilja.

  Det gör att många känner sig tvingade att lämna landet på examensdagen så CSN aldrig hinner skicka sitt brev. Det är många som har sökt skydd utanför EU där de har bättre förutsättningar att hitta jobb därför att man har Entry Level Jobs som riktar sig till just nyutexaminerade unga akademiker och andra ungdomar.

  Just de jobb som inte finns i Sverige.

  Så svensk politik leder till att ungdomarna känner sig tvingade att utvandra från Sverige och EU.

  Jag har släktingar som är betydligt yngre än vad jag själv är som har känt sig så pressade av hur det är i Sverige att de valt att ”hoppa av” från det svenska skolsystemet för att få en chans att bli anställningsbara någon annanstans på jordklotet där de respekteras som fullvärdiga människor och där deras rättigheter respekteras, vilket de inte gör i Sverige.

  Det är orimligt att unga människor skall ha det så svårt att de känner sig så hårt ”ekonomiskt och psykiskt” pressade att de ser som ända utväg att fixa fram en ”enkelbiljett” ut ur Sverige och EU, för att inte brytas ner fullständigt psykiskt därför att i Sverige kan man sitta och söka jobb i både 10 och 15 år utan att få ett enda jobb, detta därför att konkurrensen är mer än stenhård på alla jobb.

  Det är många familjer som väljer att satsa på att deras barn skall må bra och få en ärlig chans och då väljer de att utvandra till tex Australien, Kanada eller Amerika där skolsystemet och arbetsmarknaden tar hänsyn till deras behov och önskemål. Så, många tvingas att utvandra från Sverige och EU för att överhuvudtaget kunna bli anställningsbara.

  Jag menar på fullt allvar: ”Ingen skall behöva hamna i den situationen att de är så ekonomiskt och psykiskt hårt pressade därför att de inte släpps in på arbetsmarknaden i Sverige, och att de därför ser som ända utväg att utvandra/emigrera permanent från Sverige och EU”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: