Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 28, 2010

Arbetslösheten lägre än befarat

Så har det då kommit statistik om arbetslösheten för december. Nivån ligger på drygt 8 % vilket är lägre än vad regeringen och andra bedömmare befarade att den skulle bli. Dessutom görs bedömningen att den högsta nivån arbetslösheten kommer att komma upp i ligger runt 9,5 % istället för befarade 12 procenten.

Enligt information är det lika många människor sysselsatta i dagsläget som det var i augusti 2006. Självklart är det jobbigt för dem som är arbetslösa, men att prognoserna ser mindre dystra ut är bra, för dem som är arbetslös, för dem som känt oro för uppsägning, för företag som ser aningen ljusare tider och för statens ekonomi.

Nu ska man ju aldrig ropa hej för tidigt, men det har under senare tid kommit flera rapporter som alla pekar åt rätt håll. Bland annat från Konjukturinstitutet.

Vid en betraktelse kan vi kanske hoppas att Sverige ändå klarade den svåra internationella krisen förhållandevis väl. Vi har trots krisen en av västvärldens mest stabila statsfinanser. Staten har i stor utsträckning kompenserat kommunsektorn för 2010 års sänkta skatteintäkter på grund av högre arbetslöshet, vilket även gjort att den sektorn klarat sig förhållandevis väl – självklart med ansträngd ekonomi – men inte så illa som det blivit utan extra statsbidrag. Förhoppningsvis med en aning ljusare framtid kommer skatteintäkterna att öka och situationen för kommunerna 2011 och 2012 bli bra.

Utifrån hur känslig både statens och kommunernas budgetar är för arbetslöshet och där igenom sjunkande skatteintäkter så förstår man verkligen hur viktigt det är att fokusera på jobben. Att långsiktigt få ett ökat antal arbetade timmar, fler i arbete, är en viktig fråga för alla oss som bor i Sverige. Ska våra välfärdssystem och välfärdstjänster fungera i framtiden måste vi hela tiden sträva efter full sysselsättning.

Annonser

Responses

 1. Hej!

  Vad gäller arbetslösheten så skall man inte bry sig om denna officiella statistik. Den är inget värd eftersom alltfler väljer att inte gå till arbetsförmedlingen då de vet att de inte får vare sig stöd eller hjälp. Däremot vet de att om de går till arbetsförmedlingen så kan de förvänta sig både fula personangrepp och meningslösa hot.

  Det är mer relevant med en in-officiell statistik där man räknar in de som är arbetslösa, men som har valt att vända arbetsförmedlingen ryggen därför att de tycker att arbetsförmedlingen inte har något att erbjuda och att man klarar sig bättre på egen hand, men framförallt så mår man bättre utan någon kontakt med arbetsförmedlingen.

  Många unga tycker att arbetsförmedlingen är meningslös och att i och med att det finns andra vägar tex jobbdatabaser på internet och bemanningsbolag så klarar de sig utan arbetsförmedlingens ”vuxendagis”.

  Det är likadant med nyutexaminerade arbetslösa akademiker som tycker att arbetsförmedlingen är skit och att det bästa för Sverige vore en mycket snabb nedläggning/avveckling av den icke fungerande arbetsförmedlingen.

  Så den officiella statistiken över arbetslösheten ger jag inte mycket för. Den är inte ens värd det papper den skrivs på, dvs om den skrivs ut.

  Vi ser dessutom att arbetsförmedlingen inte är någon förmedling utan en ”övervakningsorganisation” som inte bryr sig om den enskilda individens situation det minsta.

  Dessutom är arbetsförmedlingen väldigt ineffektiv när det gäller att förmedla jobb. Det är nästan ingen som har fått jobb i Sverige den vägen oavsätt vad ni politiker påstår.

  Många väljer också att lämna landet för de inser att landet håller på att köras i botten fullständigt och att de riktiga jobben växer fram utanför EU.

  Vi ser tex i den globala jobbdatabasen Monster.com att jobben växer fram för just unga, nyutexaminerade akademiker och andra viktiga grupper i Australien, Storbritannien, Kanada och Amerika.

  Detta beror på att där samverkar utbildning och arbetsmarknad och akademi och verklighet på ett professionellt sätt som inte finns i Sverige eller de nordiska länderna. Det gör att dessa länder lockar till sig ungdomar och de som är övertygade om att samverkan mellan utbildning/akademi och verklighet är det allra viktigaste instrumentet för ett fungerande och demokratiskt och rättssäkert samhälle.

  Tittar man tex i Monster.com och söker på tex Entry Level så hittar man en enorm framväxt av nya jobb i både Australien, Kanada och Amerika. Det är ingångslönenivåer på en skälig nivå och dessutom så står det nästan alltid som så att: Entry Level – No Experience Needed. Eller så står det Entry Level – Full training provided. Detta innebär att det är hur lätt som helst att ta steget från utbildning till ett riktigt arbete med en riktig lön. Detta gör att ungdomar inte riskerar att hamna i det svenska utanförskapet utan får nytta av sin investering i utbildning.

  Det gör att det är alltfler som faktiskt lämnar landet redan när de är barn eller precis när de skall börja gymnasiet, dvs High School som det heter på engelska. Alltfler ser att det är just samverkan mellan skolan/utbildningen och arbetsmarknaden som är grunden för att få en chans i samhället. Alltfler har hittat till olika High Schools runt om i Amerika, och det blev ett stort uppsving direkt efter att Barack Obama blev vald till President. Även Kanada lockar många därför att där har man ett fungerande socialt skyddsnät som inte längre finns i Sverige för ungdomar. Många går även där vägen via High School, College/Universitet där samverkan är mycket väl etablerat hela vägen genom skolsystemet och ända upp på college och universitets- nivå.

  Detta finns inte i Sverige, vilket gör att många därför trillar utanför samhället trots att de investerar i en bra utbildning.

  Så om vi inte snabbt gör något åt det här så kommer vi att tappa hela framtidens arbetskraft till andra länder som vill ha denna arbetskraft.

  Det är dags att gå från ord till handling.

  Ingen skall tvingas ut i utanförskap mot sin vilja bara för att Svenskt Näringsliv och TCO kallar vissa nyutexaminerade för oanställbara grundat på bristen på samverkan mellan akademi och verklighet.

  Mvh

  Mikael

  • Tack Mikael för dina synpunkter – det finns mycket i det du skriver vi inom politiken verkligen behöver arbeta med.
   Ewa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: