Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 22, 2010

Konsekvensen av mångårig dålig politik

Utbud och efterfrågan är viktigare än vad många tycks tro.  När en misslyckad bostads- och byggpolitik stryper tillgången på bostäder för växande befolkningar i Sveriges storstäder är det oundvikligt att marknaden, det vill säga människor av kött och blod, hittar lösningar.

Oreglerade lösningar utanför givna regelverk tenderar dock att medföra negativa konskevenser. Exempelvis ökar inte incitamenten att bygga mer om vinsterna för uthyrning sker svart, vilket förmodligen ofta är fallet. Således får man inte ett ökat utbud utan enbart prisstegring.

I höstas tog vi viktiga beslut för en bättre fungerande hyresmarknad som ska leda till att fler vill bygga efterfrågade hyreshus. Dessutom har vi sedan tidigare beslutat om att införa ägarlägenheter, en ny boendeform som också den kommer att leda till ökat byggande.

Problemet i Sverige är, när vi tittar på detaljerna, inte att det byggs för lite av vissa boendeformer. Problemet är att det byggs för lite över huvud taget. Och finanskrisen har inte direkt bidragit till att förbättra utsikterna på kort sikt.

Annonser

Responses

  1. Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Att bo i bostadsrätt ger oftast inte mer inflytande (utom för styrelsen) än för dem som bor i hyresrätt. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: Bostadsmyndighet, valfråga 2010; http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

    Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

    Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

    Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: