Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 20, 2010

Försvarspolitik – vad vill de nu då?

På Folk- och Försvar i Sälen skulle oppositionen (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) äntligen presentera sin gemensamma försvars- och säkerhetspoltik. Så blev det inte riktigt. Fredrik Reinfeldt gick till och med så långt som att kalla det för ”en fuskuppgörelse” och ”haveri”. På Expressens ledarredaktion kallade man det ”skämt”.

Vad jag kan se av vad de presenterat har de ingen gemensam försvarspolitik – möjligen var de överens om att de skulle minska försvarets budget med totalt två miljarder kronor. Men de var inte överens om på vad de skulle skära. Och så kunde de tänka sig att avveckla fler gripenflygplan. Det hela skulle tydligen utredas. Riktigt länge.

Värnpliktens vara eller icke vara kunde man också tänka sig att… utreda! Ordentligt.

Viss självinsikt fanns det dock, för de var överens om att de inte var överens! Det är ju i och för sig inte så dumt – men inte speciellt trovärdigt. Man kan ju bara spekulera i hur ett sådant valmanifest kommer att se ut…

Det som känns mest oroväckande är frågan om Afghanistan. Sverige har under lång tid sagt att vi ställer upp i internationella åtaganden när FN ber oss – vilket just är fallet med Afganistan. Detta vill nu inte Vänsterpartiet. Och Miljöpartiet tvekar. Därför vill man ha ytterligare en utredning som också den gärna får ta några år. Problemet är att 2011 krävs ett nytt riksdagsbeslut om vår militära närvaro i Afghanistan, så om olyckan är framme i september och Sahlin blir statsminister kan vi mycket väl få en regeringskris året därpå. Det kanske blir en snabbutredning i så fall.

För försvarsindustrin måste oppositionens besked känns tungt eftersom vapenexporten ska begränsas, och här krävdes ingen större utredning för att enas. Däremot kanske detta borde utredas.  Vår svenska försvarsindustri exporterar huvuddelen av det som de producerar. Så frågan är då hur många av de 100 000 jobben inom branschen som blir kvar.

För att blidka socialdemokratiska försvarsindustrikramare valde man samtidigt att avisera ”satsningar” på ”svensk” krigsmateriel – det vill säga att Sverige ska sluta importera. Hur mycket har jag inte sett men i Socialdemokraternas budgetmotion här i Riksdagen talas det om 200 miljoner kronor extra till försvarsmaterielbudgeten, vilket förmodligen inte kommer uppfattas som ett enormt tillskott av de försvarsindustrianställda.

Tydligen kommer vänsteroppositionen inte att lyckas presentera särskilt många gemensamma förslag till valdagen. Framförallt inte om försvars- och säkerhetspolitiken. Det innebär i sin tur att väljarna faktiskt inte kommer att veta vad de kan rösta på. Som exempel kan vi ta Allians för Sverige, för det var verkligen ingen barnlek för oss att få ihop gemensamma förslag. Vare sig allmänheten eller media accepterar att man under varje politikområde skriver ”ska utredas”.

Tills vidare kan man bara hoppas på en tuffare granskning av vänsterexperimentet, som för varje dag alltmer intar karaktären av att vara just ett experiment.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: