Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 18, 2010

Afghanerna mer optimistiska

Dagens attacker i Kabul kommer i ett läge där allt fler afghaner stödjer de internationella ansträngningarna, detta enligt en årlig opinionsundersökning från BBC (filmklipp). Givetvis kan man diskutera hur tillförlitliga den här sortens mätningar är i ett land där det knappt finns vägar, än mindre telefoner. Men det är ett positivt tecken.

Talibanerna och al-Qaida tycks nu göra ungefär samma misstag i Afghanistan som islamisterna tidigare gjort i Irak, det vill säga angripa och döda oskyldiga civila vilket leder till minskat stöd i spåren av lidandet. Deras urskiljningslösa våld har däremot en destabiliserande effekt på landets kämpande centralregering och oerfarna institutioner. Men islamisterna underminerar sitt eget stöd samtidigt som ISAF och OEF vidtar allt fler åtgärder för att undvika civila dödsoffer, inklusive att begränsa Rules of Engagement för de enskilda soldaterna och befälhavarna på marken.

I dagarna blev det också klart att Afghanistans president, Hamid Karzai, inte heller denna gång lyckades få alla sina tilltänkta ministrar godkända. Dock är i princip alla nyckelpositioner så som finans-, försvar- och utrikesministerposterna tillsatta. Vissa har valt att kalla detta ett nederlag men det beror på vilka glasögon man tar på sig, för i grunden bör det vara positivt att presidentens makt utmanas och att parlamentet utövar de lagstadgade befogenheter det har.

Den stora stötestenen är kopplingar till krigsherrar, knarkhandel och korruption – alltså har parlamentet i sitt arbete bidragit till att gallra bort personer som inte varit lämpade. I grunden är det vad som krävs om denna unga och oerfarna demokrati ska kunna leverera hälsovård, skola och säkerhet till folket. Något som det afghanska folket efterfrågar. Allt fler krav börjar också ställas på att utreda och åtala de som står misstänkta för korruption och än viktigare: krigsbrott.

Apropå opinionsundersökningen så finns det både kritiska som positiva omdömen av dess utslag, vissa litar helt enkelt inte på att västerländsk media kan förmedla en okritisk bild av den internationella närvaron. Oavsett vilket hänger nyckeln till framgång i Afghanistan på att lokala och nationella institutioner stärks och att en sedan länge nödvändig ekonomisk utveckling kommer till stånd. Liksom att bistånd spelar en central roll i detta så utgör vår och de övriga 42 nationernas militära närvaro i Afghanistan en grundförutsättning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: