Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 14, 2010

Saab: Ingen dans på rosor

Turerna kring biltillverkaren Saab har som bekant fortsatt och bland rykten, utspel och analyser har det ibland varit svårt att hålla reda på vad som faktiskt händer.

Saab är självklart en viktig del i det svenska fordonsklustret och det vore fantastikt om det fanns entreprenörer som skulle kunna utveckla och få företaget på fötter. Kämparglöden bland de anställda är också berömvärd även om man kan fråga sig huruvida fackens brev till General Motors var särskilt konstruktivt. Nu ska man nog inte heller anklaga GM för att agera konstruktivt men det är ju tydligt vem som är i beroendeställning till vem.  Tyskarna och Angela Merkel har med all önskvärd tydlighet fått erfara att det är GM, och ingen annan, som beslutar som sina fabriker och bilmärkens framtid.

Nu cirkulerar rykten om att de två kvarvarande budgivarna, Spyker och Genii, skulle kunna komma att gå ihop om ett gemensamt och betydligt starkare bud på Saab. Förhoppningsvis har de finansiella muskler nog och förhoppningsvis ligger det i linje med vad GM vill, men först får vi se vad Geniis eget bud får för mottagande i Detroit.

Alliansregeringen har agerat brett för att stödja Saabs överlevnad, men samtidigt är vi också tydliga med att välfärdens pengar inte ska användas som riskkapital i en biltillverkare som inte gått med vinst på en herrans massa år. För oss är människorna viktigare än fabriken och därför är det också där vi hellre lägger pengarna.

Det har nämnts att GM vill ha lite drygt 3 miljarder kronor för Saab, och några har då ställt det i jämförelse till statsbudgeten. Men vi ska då ha i åtanke att det enbart gäller köpekillingen – vad det skulle kosta att utveckla nya modeller och investera för att få en långsiktigt hållbar utveckling i företaget överstiger förmodligen vida det nämnda beloppet. För övrigt är, rent krasst, vi politiker inte särskilt lämpade för att driva företag.

I förlängningen lägger jag i så fall hellre nämnda belopp och mer därtill på att stödja utbildningsinsatser, utbyggnad av infrastruktur och andra former av stöd till Tvåstadsområdet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: