Skrivet av: Ewa Thalén Finné | december 18, 2009

Är det regeringens ”fel” att det vänder?

I den politiska debatten tenderar allt som händer att ha en politisk spårbarhet, även när så inte är fallet. Exempelvis tog det inte många veckor av finanskris innan oppositionen mellan raderna började anklaga regeringen för att ligga bakom lågkonjunkturen. Efter ytterligare någon vecka blev det klarspråk och nu, ett år senare, formligen haglar anklagelserna. Jaja.

Tecknen på att konjunkturen vänder blir allt fler. Inköpschefsindex och konsumentindex har båda vänt och bankerna börjar så sakteligen skruva upp sina BNP-prognoser. Igår kom siffror om arbetslösheten och idag kom ytterligare ett litet ekonomiskt vårtecken.

Konjunkturinstitutet bedömer en tillväxt nästa år på 2,7 procent, en arbeslöshet på 8,5 procent och en något positiv inflation på 0,5 procent. I år fick vi dock ett rejält ras på alla fronter, vilket inte är så konstigt när vår exportekonomi under ganska desperata former febrilt fått leta efter nödbromsen. Här är KI:s rapport.

Apropå att försöka ge skuld eller ta ära i ekonomiska frågor så konstaterar jag att KI tillskriver den mer positiva utvecklingen till regeringen och riksbankens insatser.

Med den senaste prognosen ligger vi också väl i linje med en annan exportberoende nation, Tyskland. Där ser man också en vändning och det tyska näringslivet ser mer positivt på framtiden. Vi ligger alltså väl i linje med exportberoende västländer. I en artikel i The Economist så framgår det för övrigt att Sverige är mer beroende av export än tyskarna, som annars beskrivs som Europas mest exportberoende land. Det säger något om påverkan utifrån på vårt land.

Annonser

Responses

 1. Ja det vore väl fint om det ”släpper lite” och utlåningen till nystartade framtidsföretag ökar.
  Vårt nya AB i framtidsbranschen hälsa och utbildning behöver mycket av den varan.

  Gå gärna in och läs på min blogg om vår världsunika mätbara metod som utvecklats under 10 år i svensk skola. http://fms-gotland.blogspot.com/

  eller på http://www.fms.se

  Mvh

  Lennart Bladh
  Svenska Institutet FMS

 2. Lennart Bladh, nu är detta precis gränsfall till vad jag skulle se i kommentarsväg – då menar jag inom ramen för reklam. Men eftersom jag uppskattar entreprenörsskap och företagande så får det gå för den här gången.

  Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: