Skrivet av: Ewa Thalén Finné | december 16, 2009

Fal(s)kt om sjukförsäkringen

Socialdemokraterna avsätter inga extra resurser till de sjukskrivna som till årsskiftet omförsäkras för att kunna genomföra introduktionsprogrammet på Arbetsförmedlingen. Men det hindrar dem inte från att ändå hävda att de företräder en annan politik.

Då är det lämpligt med en korrekt historiebeskrivning. För inte så länge sedan kom socialdemokraternas egen sjukförsäkringsutredning fram till liknande slutsatser som vi. Faktum är att mycket av våra reformer krings socialförsäkringen bygger på tidigare socialdemokratiska utredningar.

Idag skriver Expressen att förtroendet för statsminister Reinfeldt sjunkit, men som man frågar får man svar. Döm själv. Jag är övertygad om att vi har gjort förändringar som är till gagn för många människor och där respekt för sjuka tas. Samtidigt kan vi inte ha en situation där personer utan permanent förtidspension går i ett ständigt vakum utan aktiva insatser från samhällets sida. Det behövs mer av rehabilitering och vägar tillbaks till lämpliga arbetstillfällen, och det är vad vi skapar.

Annonser

Responses

  1. Så socialdemokraterna ska inte gnälla eftersom regeringen agerar i enlighet med en utredning som en socialdemokratisk regering tillsatt?

    Märkligt sätt att se på regeringens ansvar för det som sker.

  2. Hur Mona Sahlin och Socialdemokraterna kan leva med sig själva är ett under. De kan inte ha något samvete eller hederlighet någonstans!

  3. Björn Fridén, om det nu enbart vore så att Socialdemokraterna kritiserar sådant som deras egen utredning kommit fram till är det en sak. Nu är det dock lite bredare eftersom de aktivt målar upp en bild av att företräda en helt annan linje i sjukförsäkringsfrågan. Så är inte fallet.

    Exempelvis, som jag också skrivit om såväl här som i insändare och debattartiklar, så avsätter de inte en enda extra krona i sin egen budgetmotion. Det saknas med andra ord omkring 3 miljarder för att deras retorik ska gå ihop med de förslag de lagt i Riksdagen under hösten.

    Det i sig har ingen direkt koppling till regeringens ansvar utan snarare till Socialdemokraterna själva som viktiga deltagare i den politiska debatten och i bildsättandet av verkligheten. Detta säger något om ”suget” efter majoritet i den parlamentariska församlingen, och om detta är för det allmännas bästa eller för att inte längre ständigt bli nedröstad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: