Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 25, 2009

Återstår mycket att göra

Våld mot kvinnor i Sverige kostar samhället 3 miljarder kronor om året. Idag är det FN-dagen mot kvinnovåld. Alliansregeringen satsar 1 miljard kronor under mandatperioden för att motverka våld mot kvinnor men tyvärr ökar det anmälda våldet fortfarande, främst inom invandrargrupper – och mörkertalet är stort. Vi kan ju bara konstatera att det är en bit kvar att gå även om mycket har gjorts. Bland annat har Allians för Sverige gett inblandade myndigheter i uppgift att förbättra sin respektive hantering av ärendena, och framförallt har Polismyndigheten fått instruktioner att förbättra sitt arbete.

Exempelvis handlar det om kunskaper för att kunna hantera drabbade kvinnor på ett bra sätt. Det krävs en grundläggande förståelse för de drabbades situation vilket myndigheten arbetat och arbetar med att förbättra sig på.

Jag ser fram emot att vi fortsätter att driva dessa viktiga frågor. Det får inte vara så att grundläggande mänskliga rättigheter kränks, framförallt inte i ett välmående land som Sverige.

Annonser

Responses

  1. Antalet misshandlade män är större. Tänk på oss stackare!

  2. Hugo, det finns uppenbarligen ett utbrett ”mäns våld mot män” som inte alltid kommer fram i diskussioner om kränkande handlingar. Nu valde jag dock att kommentera särskilt om våld mot kvinnor.

    Jag kan bara konstatera att våld alltid leder till lidande men att när det kommer till våld mot kvinnor ofta handlar om våld i närstående relation, sambo, fru, flickvän, dotter osv. Där finns en särskild beroendeställning och ett socialt tabu som gör den typen av ärenden mer komplicerade och dessutom åskådliggör vikten av fortsatt kamp för ett jämställt samhälle.

    Den kampen är självklart en del av en större idé om att människor ska behandla varandra med respekt och inte kränka grundläggande mänskliga rättigheter, oavsett om det är en man eller kvinna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: