Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 3, 2009

Brist på insikt

Socialdemokraterna kritiserar statsminister Fredrik Reinfeldt för att inte pressa USA:s president Barack Obama tillräckligt hårt om åtaganden inför klimattoppmötet i Köpenhamn. Antingen kan vi avfärda (S)-utspelet som ren och skär populism eller så finns det en allvarlig kunskapsbrist avseende det amerikanska politiska systemet.

Möjligen är Socialdemokraterna fast i det politiska system de själva skapat här hemma i Sverige, som åtminstone i praktiken avseende politisk makt på nationell nivå saknar maktdelning. I Sverige räcker det som bekant med att ett parti eller en politisk allians vinner flest mandat i riksdagen för att sedan kunna genomföra sina vallöften, men jag har svårt att tro att ledande Socialdemokrater inte är bekanta med den maktdelningsprincip som var vägledande när den amerikanska konstitutionen skrevs. Eller?

Man kräver att Reinfeldt ska pressa Obama hårdare men vad tror man sig uppnå? Problemet ligger i det här fallet inte i Vita Huset, det är i kongressens senat motståndet är som hårdast och då borde väl rimligen (S) kräva att Reinfeldt pressar senatens ledare (eller några enskilda senatorer som det faktiskt handlar om). Som man kan förstå är inte det en gångbar väg för en utländsk regeringschef – den uppgiften faller på Obama.

Lönar det sig då inte att vara ännu tuffare mot Obama? Det beror på men knappast inom ramen för att denne ska kunna sätta ytterligare press på sina partivänner och moderata republikaner – snarare riskerar utländskt tryck att få helt motsatt effekt!

Men nu tror jag dock inte att socialdemokraterna är så okunniga om den amerikanska inrikespolitiken som deras uttalande ger sken av.

Snarare vill de också få vara med lite när media nu rapporterar utförligt om Sveriges statsministers bi- och multilaterala överläggningar med världens mäktigaste land. Kanske är de också lite oroade över Reinfeldts mycket höga förtroendesiffror hos svenska folket, men det kanske de själva skulle tänkt på vid valet av partiledare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: