Skrivet av: Ewa Thalén Finné | oktober 22, 2009

Alliansen-LO, 1-0

LO har nu presenterat några av sina krav inför den stundande avtalsrörelsen, och jag har ingen direkt åsikt om det. En väl fungerande lönebildning kräver att alla parter gör sitt bästa för att företräda sina medlemmar samtidigt som ansvaret för arbetsmarknaden axlas. Detta brukar de svenska parterna på arbetsmarknaden vara bra på.

Men en liten fundering, LO är ju inte direkt kända för att backa upp regeringens politik trots att deras medlemmar har fått avsevärda skattelättnader. Skatteverkets press på hushållen har generellt minskat men i synnerhet har de med låga inkomster fått högre marginaler. Det handlar om 1 000 till 1 500 kronor i månaden.

En vild gissning är att LO inte klarar att matcha Alliansregeringens insatser för låginkomsttagarna (motsvarande en extra månadslön per år), men att vi kan vara säkra på att LO likväl kommer att fortsätta kritisera oss trots att vi i praktiken höjt lönerna mer än något kollektivavtal gjort på… ja väldigt många år (förmodligen decennier).

I dagens Korseld på Svt.se och Aftonbladet.se medgav Lundby-Wedin att hon är villig att driva för såpass höga löner att jobben blir färre. Jag tror och hoppas att hon menade inom ramen för naturlig omstrukturering inom exempelvis industrin, men samtidigt ska man också ha i minnet att det knappast råder någon brist på omstruktureringstryck för industrin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: