Skrivet av: Ewa Thalén Finné | oktober 14, 2009

Tydlig skillnad i politik

Vid dagens partiledardebatt framkom en klar skillnad mellan alternativen – En allians som vet vad vi vill mot en splittrad vänstersida som tillsammans har en extremt lång lista på vad de vill göra, fast listan är inte enig och hur den ska finansieras är oklart. En sak har de emellertid gemensamt, de vill urholka arbetslinjen.

Ska det vara Vänsterns recept med höjda skatter för alla med 55 miljarder, där man dessutom ska strunta i de ekonomiska ramverken, eller är det Socialdemokraternas förslag med höjda skatter på 20 miljarder eller Miljöpatiets om 17 miljarder som ska gälla. Det får man bara gissa sig till.  

Klart är i alla fall att det finns tydliga skillnader mellan blocken. Alliansen tar ansvar för de offentliga finanserna och för en tydlig jobbpolitik. Vi satsar mer pengar till kommuner och landsting, infrastruktur och forskning. Allt för att begränsa den globla krisens genomslag på jobben. Dessutom gör vi stora satsningar på utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitik för att underlätta omställning för dem som blir arbetslösa. Samtidigt kan en tydlig förstärkning av arbetslinjen göras genom förstärkning av jobbskatteavdraget som gör det mer lönsamt att arbeta och genom ett bättre företagsklimat för dem som ska anställa. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ett tydligt alternativ som handlar om att urholka arbetslinjen. De vill göra det mindre lönsamt att arbeta, genom höjda skatter för låg- och medelinkomsttagare och höjd ersättning till dem som inte arbetar. De har också en rad förslag som försämrar företagsklimatet och gör det svårare och dyrare att anställa. Det är en politik som minskar sysselsättningen och ökar utanförskapet.

Mot bakgrund av det svåra konjunkturläget kan man verkligen fundera över om höjda skatter för låg- och medelinkomsttager och sämre företagsklimat kommer att göra Sverige till ett bättre eller sämre land.

För min del är svaret klart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: