Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 24, 2009

Nej, ta inte det steget!

Politikerna i Köpenhamn funderar nu på om de ska legalisera hashförsäljning via en typ av ”systembolag” allt för att minska att kriminella tjänar pengar på hanteringen. Detta reser många frågor, men en som jag inte kan låta bli att ställa är bara vem detta ”systembolag” ska handla av? Eller finns det legala grossister? Jag tror inte det…

Detta är en dumt och mycket olyckligt steg, för med samma argument skulle man ju kunna legalisera andra droger, tillåta alkoholförsäljning från 13 år, säga att det är okay att inte betala skatt osv. osv. Ja, listan kan ju faktiskt göras hur lång som helst. För legaliserar man kriminell verksamhet så kan man ju av naturliga skäl inte heller tjäna pengar på den samma, för då är den ju inte längre kriminell.

Narkotika användning är ett problem, ett problem som samhället måste reagera på. Jag tycker att svensk narkotikapolitik i grunden är bra. Just tydligheten om att narkotika är förbjudet tror jag avskräcker.  Även om det självklart inte gör att narkotikan försvinner från samhället.

Så snälla Köpenhamn, ta inte detta steg!

Annonser

Responses

 1. Ja du, det är väl inte svårare än att de inför statligt kontrollerade odlingar och distributörer. Cannabis växer bra både i Sverige och Danmark.

  Så du menar att om man väl en gång har förbjudit något så går det inte att ändra på, hur stora framsteg vetenskapen än gör? Är du medveten om att kaffe har varit förbjudet i Sverige vid ett flertal tillfällen.

  Läsa gärna denna utmärkta artikel om myterna kring Cannabis: http://www.alternet.org/drugreporter/142815/5_things_the_corporate_media_don%27t_want_you_to_know_about_cannabis/?page=entire

  Hej på dig och våga tänk kritiskt och i nya banor. Det känns bra.

 2. Det viktiga är att inte bara bruket bör bli avkriminaliserat utan även produktionen och distributionen. Sedan reglerar man marknaden och vipps så blev det mycket svårare för Krille 14år att få tag på det då det nu finns ÅLDERSGRÄNSER! Eller du tycker verkligen att dagens politik är bra? Det de senaste 80åren har bevisat om dagens politik är: Missbruket ökar snabbast när något är förbjudet. Barn får tag på droger då langarna bara tänker på pengarna. Folk som är pålästa och väljer en hälsosammare drog än alkohol och tobak tar vi körkortet från och gör arbetslösa pga. era fördomar. 2008 dog 5,4miljoner av tobak, knappt 2miljoner av alkohol, cannabis har använts flitigt i 10000år utan ett enda dödsfall. De droger som du som politiker håller tillgänglig till allmänheten dödar med andra ord fler människor på ett år än Hitler gasade ihjäl under hela ww2. Hur känns det att tycka att folkmord värre än Hitler är OK men en planta som kan bota cancer och aldrig mördat någon är så hemsk?

 3. Ignorans.

  Som vanligt är det rädsla för det okända som gör att våra politiker inte vågar tänka utanför lådan. De är så uppläxade med skolpropagandan att de fortfarande tror på det, trots att de senaste årens studier visar en helt annan bild.

  Jag tror att det enda som kan rädda oss är ett generationsskifte, när dagens politiker har spolats bort med ålderns vågor kommer en mer nyanserad debatt att dyka upp.

  Hade varit intressant att se ditt svar till ovanstående kommentarer Ewa.

 4. Tror inte att samhället behöver fler legaliserade droger, räcker med nikotin och alkohol. Politikernas motstånd handlar nog inte lika mycket om ignorans som det handlar om att de faktiskt ser vad olika droger kostar samhället i och med att de oftast beslutar om pengarna till vården.

 5. Bruk av hasch är ju egentligen inte något brottsligt, vi behandlar det iallafall inte som det, eftersom vi först och främst ger vård istället för straff när det gäller privat bruk. Det kriminella är just odling, smuggling och svart försäljning, och det är detta man bekämpar med en lag som denna.

  Om hasch är så hemskt, varför gör vi då inte alkohol och tobak olagligt också? De ansvarar ju faktiskt för fler dödsfall än alla andra droger tillsammans.

 6. Magnus: Om de går efter kostnaden för samhället måste de legalisera omedelbart då kostnaden för förbudet ligger på miljardbelopp varje år. Hade det blivit legaliserat hade staten tjänat så mycket att dom till och med kunnat använda en del av pengarna till behandling av folk med värre missbruk, av tobak och alkohol t.ex.

 7. Ewa, jag tycker att du bör fundera lite mer kring ämnet. Varför kriminaliserades Cannabis till att börja med? Vilken forskning ligger bakom förbudet? Hur farligt är Cannabis egentligen? Visste du att det inte finns några rapporterade dödsfall av Cannabis? Vilka är argumenten för att Cannabis SKA vara fortsatt kriminellt? Jag anser att kriminaliseringen var och är helt obefogad. Okunskap kring ämnet skapar rädsla och irrationalitet. Varför ska vi upprätthålla ett beslut som togs på… ja vilka grunder då? Och jag talar absolut inte för en avkriminalisering av de tunga droger som bevisligen är livsfarliga, utan enbart av Cannabis. Ingen har dött av en joint! Wake up.

 8. Ewa Thalén du tror att det är cannabisbrukarna som är insöade. Du har fel. Det är vi andra som totalt har kriminaliserat brukare/missbrukare av en näst intill ofarlig drog. Är det rätt tycker du att en 28-åring ska få åka in till polis station och lämna urinprov bara för att han är röd i ögonen? Efter det behöver han lämna urinprov en gång i månaden, och kan glömma många viktiga jobb. Röker själv inte cannabis, men det skrämmer mig att det finns människor som du! Som vill straffa folk bara för att de väljer en annan och mer harmlös drog är du själv? Du måste ju ändå förstå att det inte är OK.

 9. Jag konstaterar att de flesta av er som är inne och gör kommentarer tycker att jag har fel. Det får jag respektera.

  För den skull ändrar inte jag uppfattning – jag tycker inte att vi ska legalisera fler droger än de vi redan har. Jag är dessutom säker på att tobak absolut skulle vara förbjudet om det kom idag, troligtvis även alkohol.

  Och visst är det så att dessa droger, tobak och alokohol, idag tar fler liv än cannabis, men det kan ju inte vara skäl för att legalisera ännu en drog. Dessutom tror jag att om cannabis blev lagligt skulle det säker visa sig vara minst lika farligt som tobak (lungcancer osv.) och där igenom ta lika många liv. (Nej, jag har ingen vetenskaplig grund för detta påstående).

  Där utöver vet vi idag att i de allra flesta som använder tung narkotika tar första steget mot narkotikaanvändning via tobaken till cannabisen för att sedan gå mot de tyngre drogerna.

  För min del vidhåller jag min åsikt och tycker att det är fel steg och fel signaler att legalisera cannabis.

 10. Idag uppskattar myndigheter att där finns ca 150-200miljoner cannabisrökare i världen, ingen har någonsin dött av det. Sen är Cannabis medicin, och har gång på gång visat sig fungera bra MOT cancer. Det har forskarna vetat sedan 70-talet men eftersom sådana som du, med ”position” fortsätter tro en massa öppet utan att ta del av forskning så lurar ny tyvärr befolkningen. http://www.nowpublic.com/health/new-us-study-affirms-smoked-marijuana-protects-against-cancer
  Cannabis har också visat sig skydda MOT hjärnskador, orsakade av ALKOHOL! http://www.ajc.com/health/content/shared-auto/healthnews/kalc/630296.html

  Varför man ska legalisera? Bruket ökar mest när något är förbjudet, 1965 hade 1miljon amerikaner testat, 1972 24miljoner, sån utveckling har aldrig funnits när det varit legalt. Sen bygger förbudet på fördomar, inte fakta, det påminner lite om NSF, eller SS…

  Sen viktigast, har du barn? Med förbud är det lättare för din son/dotter att få tag på Heroin, Kokain, LSD, E, Amfetamin osv än alkohol, eftersom alkohol finns där ålderskontroller på. Med förbudet gör du alla riktigt tunga droger tillgängliga för dina barn.

  Hur kan en ”drogstege” börja med den giftigaste drogen i världen? Börjar man en stege på toppen, till att hoppa ner på marken för att sen hoppa upp till topp 5 igen med alkoholen?

  Varför ska sen personer som Joakim på kol14.com behöva kämpa i över 25år för att få sin medicin? Läkarna ger han gärna saker baserade på amfetamin osv som inte fungerar bra, men inte ett naturläkemedel med färre/inga biverkningar, trotts att han har rätt till det enligt Schengenavtalet fortsätter Läkemedelsverket att neka honom det.

  Sen har vi länder som Portugal som 2001 av avkriminaliserade bruket av alla droger, och det var en succe! Missbruket sjönk på alla punkter! Hur hör det ihop med din ställning? Du vill väll också få ner missbruket? Ja, då är legalisering vägen att gå, portugal visade att missbruket sjunker och siffrorna från usa (och många fler länder men har inga fasta siffror från hela världen) visar att missbruket ökar när det är förbjudet. Så vad väntar ni på? Vill ni VERKLIGEN få ner missbruket är det legalisering och reglering som är rätt väg, det har historien bevisat!

 11. Bravo ballo


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: