Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 21, 2009

Budget för 2010 presenterad

I dag har ju som bekant Finansminister Anders Borg presenterat budgeten för 2010. Till och med Konjunkturinstitutet är överraskade över att budgeten är såpass expansiv. En krisbudget som ändå ger möjlighet till satsningar. 32 miljarder finns det att satsa utöver vad vi trodde i våras när vårbudgeten presenterades. Dessa 32 miljarder används till tre huvudområden, att värna jobben genom att dämpa fallet i sysselsättningen, förhindra att arbetslösheten biter sig fast och genom förbättringar av företagsklimatet. Att värna välfärden genom prioriteringar av kärnverksamheter, genom extra statsbidrag till kommuner och landsting, en satsning på rättsväsendet och det tredje fokusområdet är satsningar för att värna klimatet.  Och vi gör det utan att äventyra de offentliga finanserna långsiktigt.

Budgeten finner jag är väl avvägd med just rejäla satsningar på jobben – närmare bestämt 24 miljarder som går till fler utbildningsplatser, ytterligare pengar till arbetsförmedlingen för fler utbildningsplaster, mer resurser till coaching och matchning, ett fjärde steg av jobbskatteavdraget, bättre villkor för företagare och ytterligare resurser till infrastrukturinvesteringar.

I vanlig ordning ansåg oppositionen att sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare inte var rätt väg att gå, men presenterade inga alternativ – vilket de dock förväntas göra inom två veckor i sin budgetmotion. Någonting säger mig däremot att det blir plural och att man inte är särskilt väl överens, men vi får se.

Annonser

Responses

  1. Håller med din analys och är uppriktigt förvånad över oppositionens kritik. Det borde framstå som ”rättvist” när låg- och medelinkomsttagare får skattesänkningar för att stimulera ekonomin. Ändå levereras inga särskilda ståndpunkter. Det mest förvånande från oppositionen är dess kritik om att budgeten kom till media en dag innan. Själv tycker jag det bidrar till att media kan leverera mer objektiva analyser och snabb genomskåda eventuell missriktad politisk retorik.

  2. Oppositionen har ingenting att bidra med. De är djup oeniga och handligsförlamade. Politruck Östros får det inte lätt när han måste gå till val på höjda skatter för vanliga inkomsttagare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: