Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 18, 2009

Skatter dessa skatter

Många gånger när man hör vänstersidan i Sverige prata om svensk välfärd och svenska skatter skulle man ju kunna få för sig att Svenska staten och svenska kommuner har mycket låga skatteinkomster. I vänsterretoriken har vi aldrig tillräckligt med skattemedel för att finansiera välfärden utan kostnaderna ska alltid öka. 

Dessutom i deras retorik är det alltid orättvist när skatter sjunker eftersom det ju alltid innbär större sänkningar i kronor till den som betalar mer i skatt från början – dvs. den med högre inkomster. 

Den politiska debatten går ju i högt tonläge, vilket media ofta hänger på, om just att skatterna i Sverige har sjunkit mycket – och sjunkigt har de till gagn för arbetande låg- och medelinkomsttagare som nu har fått mellan 1 000 och 1 500 kronor lägre skatt i månaden – men frågan är väl ändå hur mycket har skatten sänkts. I dagsläget har vi näst högst skattetryck i världen, Danmark har högre, så under ett par år slapp vi leda skatteligan. Dock kommer vi från årskiftet åter inta första platsen i skatteligan – inget som jag är stolt över – men det borde väl falla sossar och kompani i smaken. Fast det är klart det duger ju inte för dem, de vill ju höja ändå mer, så vi är helt säkra, vi ska ha världens högsta skatter.

Frågan är då om vi har världens bästa välfärd – på det skulle jag obetingat svara nej . Svenskarna känner sig inte lyckligast, inte tryggast, inte nöjdast…utan vi är mer olyckliga, mindre trygga och direkt missnöjda med många delar av samhällsservicen. Detta kan man ju då om man vill härleda till att det behövs mer skattepengar till olika delar av samhällsservicen – eller så kan man dra andra slutsatser.

För min del är jag säker på att skattepengarna kan användas på väsentligt bättre sätt – om man bara vågar sig på mångfald och slutar upp att detaljreglera hur verksamheter ska se ut. Med mångfald och konkurrens av utförare, ökar kvaliteten och tillgängligheten. Det visar flera olika utvärdering, så får man bland annat mer valuta för skattepengarna. Om människor sedan fick behålla mer av sin lön är jag säker på att man även skulle våga göra mer, för har man marginaler innan nästa lön kommer vågar man göra andra saker. Min vision för samhället är dessutom att alla människor i detta land skulle ha två årslöner på banken, inte bara en som en tidigare finansminister förslog.

Då är jag säker på att vi fick människor som både vågade och växte!

Annonser

Responses

 1. Det finns ingenting som tyder på att höga skatter skulle vara dåligt, tvärt om. Om vi jämför nordiska högskatteländer (Norge, Sverige, Danmark, Finland) med en genomsnittlig skattesats på 47% av BNP med angloamerikanska lågskatteländer (USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Nya Zeeland, Australien) med en genomsnittlig skattesats på 29% av BNP så noterar vi att BNP/Capita är nästan den samma, 36301,6 i lågskatteländerna resp. 37965,5 i högkatteländerna. Men tittar vi på andelen fattiga (inkomst under 50% av medianinkomsten) så utgör de 12,6% i lågskatteländerna mot 5,6% i högskatteländerna. Spädbarnsdödligheten ligger på 5,5% i lågskatteländerna mot 3,5% i högkatteländerna och BNP per arbetstimme ligger på 382 i lågskatteländerna mot 441 i högskatteländerna.

  Överlag så kan man konstatera att de nordiska högskatteländerna har…

  * Mindre fattigdom
  * Mindre ojämlikhet
  * Lägre spädbarnsdödlighet
  * Marginellt högre BNP per capita
  * Påtagligt mer fritid
  * Lite högre produktivitet, mätt som BNP per arbetstimme

  … i jämförelse med de angloamerikanska lågskatteländerna.

  Det finns alltså ingen anledning att vara rädd för höga skatter. Alternativet till skattetryck är avgiftstryck, det är sämre.

 2. […] får högst marginalskatt nästa år, Ska världens högsta skatter få bli ännu högre?, Skatter dessa skatter, Världsmästare!, Världens högsta skatt – och Mona har inte ens kommit i närheten av […]

 3. @ Alex
  Det är väl bara att konstatera att moderaterna knappast kan anklagas för att företräda en lågskattelinje, trots 3 år vid makten är ju skatterna bland de absolut högsta i världen, även skattetrycket för låginkomsttagare sjunkit betydligt (över 20% lägre skatt).

  Skulle mer vilja säga att moderaterna i sann svensk anda har ett ”lagomt” synsätt på skatterna. De ska inte vara så låga att vi inte klarar välfärden men de ska inte heller vara så höga att jobben slås ut.

  Det som skett under de senaste åren är ju däremot att systemen formats så att det lönar sig att arbeta samtidigt som stora resurser tillförts välfärden, med andra ord behöver man inte oroa sig för att lägre skatter i regel ska leda till försämrad välfärd. I ett land med traditionellt dåligt utnyttjande av den samlade arbetskraften finns det dessutom möjligheter till omfattande utgiftsminskningar och intäktsökningar om fler går från bidrag till arbete. Skillnaden mellan plus och minus kan användas till både starkare välfärd och lägre skatt.

  Motsägelsefullt, som jag vet vänstern uppfattar detta, är vägen dit sänkta skatter främst för de med låga inkomster. Först då lönar det sig ordentligt att söka egen försörjning, det belönar arbete och leder till att fler bidrar till det gemensamma genom skatteinbetalning snarare än bidragsmottagande.

  Med vänsterns politik hade man istället använt statens reformutrymme till att stärka ersättningssystemen och på så viss tagit bort effekten av jobbskatteavdragen. Det hade då inte lönat sig lika mycket att arbeta, vilket skapar omvända incitament och inlåsningseffekter. I skuggan av den politiken skulle utanförskapet växa, skatteintäkterna åter minska och politikerna tvingas till svåra beslut om nedskärningar i välfärden.

  Mer pengar till ersättningssystemen leder således på sikt till färre jobb och mindre pengar till välfärden.

 4. Tanken är inte att sänka skatterna för sin egen skull. Sänkt skatt leder till fler arbetstillfällen när fler får mer att konsumera för. Dessutom: Det lönar sig mer för fler att gå från ersättning till arbete.

  Fler arbetstillfällen gör att vi får mer pengar till dela på och därför mer pengar till välfärden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: